Rödkålssoppa med senapsglass

Rödkålssoppa med senapsglass
Foto: TV4

Rödkålssoppa med senapsglass

Av: Erik - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

Modern husmanskost! Soppa på rödkål med senapsglass på en bädd av gurka.

Vintips från Erik
Jules Muller Pinot Gris Réserve 2009 (71134)

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Rödkålssoppa

  • 450 g rödkål
  • 2 skivor vitt bröd (franskbröd)
  • 40 g rödvinsmajonnäs, rör ut färdig majonnäs med 3 cl rödvin
  • 3 cl rött vin
  • 4 cl rödvinsvinäger
  • salt

Senapsglass

  • 100 g grovkornig senap
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 20 g strösocker
  • 2 äggulor
  • 2 ägg
  • 2 gelatinblad, löses upp i kallt vatten
  • 1 gurka

Gör så här

Soppa

  1. Kålen pressas genom en juicemixer, tillsätt brödskivorna och låt stå och dra i 15 minuter.
  2. Passera vätskan genom en finmaskig sil, tillsätt majonnäsen och kör i blender och krydda med rödvinsvinäger och salt.
  3. Låt stå svalt inför serveringen, cirka 6 dl vätska.

Senapsglass

  1. Vispa ägg och socker till en pösig blandning i cirka 5 minuter.
  2. Värm upp gräddmjölkblandningen till 60 grader och häll över den pösiga ägg- och sockerblandningen.
  3. Värm upp till 70 grader under ständig omrörning i 10 minuter.
  4. Tillsätt gelatinet och sila smeten.
  5. Kyl snabbt ner blandningen och blanda i senapen.
  6. Låt svalna ytterligare och kör färdig i glassmaskin.

Garnering

  1. Ta bort skal samt kärnhus från gurkan och skär i extra fina tärningar.
  2. Salta och häll några droppar citron över och låt stå i kallt vatten i 15 minuter.
  3. Skölj väl i kallt vatten och torka torrt.

Servering

  1. Servera i en djup tallrik. Placera gurktärningar i mitten av tallriken, lägg glassen på bädden av gurka och häll soppan runtom.