En pedant med stökigt kök

En pedant med stökigt kök

Per Morberg väcker känslor. Antingen älskar eller hatar man honom. Själv säger han att han bara gör det han är bra på – spela sig själv. Och passionerade känslor är det inte bara andra som har. Själv brinner han för både skådespeleriet och matlagningen.

– Både skådespelandet och matlagningen är som rent fysiska upplevelser. Jag vet när en gräddsås är bra. Jag vet när pastan är precis perfekt al dente, det finns i mig, säger han.

En av de snabba rätterna han brukar slänga ihop till sin 5-barnsfamilj är pennepasta med tunt skivad purjolök, stekt i curry och bitar av äpple. Till det ska det vara grädde och tonfisk med bitar i. Hemligheten?
– Mango chutney är tricket. Det blir helgott och tar bara 9 minuter ungefär att slänga ihop. Det kan också barnen äta, säger han.

I boken Morberg – Scenen, livet och konsten att laga mat finns det både berättelser om hans liv och recept. En kombination av en biografi och en kokbok.

– Jag lagar bara det som jag är bra på och som jag själv gillar från det franska och svenska köket. Jag är stockkonservativ i mitt val av rätter. Det beror på att jag har matminnen som har hängt med mig genom åren. Jag älskar älgstek med potatis och hemgjord gelé eftersom det är vad man har ätit hemma hos mig.

Ett av Pers främsta matminnen var när hans pappa fiskade strömming och rökte den så att det blev böckling.
– Vi åt den med salt, drack mellanöl och satt i solen och njöt. Det var en fantastisk upplevelse som har gjort att jag gillar just böckling. Och vem kan motstå rotmos med fläsklägg eller kalops? Årstiderna och miljön runt i kring gör att det är min värld, min mat.

Miljön är inte bara viktig för matupplevelsen.
– Jag har alltid framhållit att råvarorna är viktiga. Jag har ju jagat sedan 20-30 år och odlar egna grönsaker och försöker köpa resten färskt. Det känns lite löjligt nu när alla pratar ekologisk mat som om det vore något nytt. Men visst har även jag lärt mig mer hur jag ska välja råvaror efter att den ekologiska diskussionen har kommit igång.

Men visst har även den fin smakande kocken sina dagar när han äter på snabbmatsställen.
– Jag brukar äta en Big Mac och dricka mjölk med sugrör när jag är på väg hem ibland. Jag är som ett barn, gillar att dricka ur sugrör. Jag gillar snäll mat med salt och fett.

Naturligtvis finns det mat som inte Per äter alls.
– Lever, det tycker jag är förfärligt. Och inte ostron. Min fru har försökt lära mig, men det går bara inte. Jag kanske inte har så förfinad smak som jag tror, säger han och kliar sig i det berömda håret.

Håret, ja. I programmen är han ju känd för att slafsa, drafingrarna genom håret efter att ha smakat på såser och att seallmänt burdus ut. Beror det på att han inte kan göra på annatsätt, att han spelar en roll, eller att han är en slarvpelle?
– Tvärtom – jag har bacillskräck och är extremt noggrann medallting annat. Jag tror att det är ett krig mellan alla de därsakerna. Jag är som jag är. Dessutom försöker jag faktiskt atthålla rent. En människa är väldigt komplex och skulle man tittaunder lupp på alla människor skulle man märka att de är otroligtsvåra att förstå, eftersom man uppenbarligen både kan varapedantisk och ha ett stökigt kök.
Inspirationskällorna i köket är den engelske kocken Marco Pierre  White, Bobby Chinn, sydostasiens svar på Jamie Oliver.
– Båda är verkligen passionerade i köket och de är båda kockar som jag verkligen ser upp till. Snygga är de också!, säger han.


Per Morberg

Ålder: Född 1960
Kommer från: Stockholm
Bor: Tullgarn utanför Trosa
Yrke: Skådespelare och kock
Aktuell med: Boken Morberg - Scenen, livet ochkonsten att laga mat och matlagningsprogrammet Vad blir detför mat i TV4+
Familj: 5 döttrar och fru Inese

Pers köksredskapstips:
Bra kniv, såklart!
Mandolin, en sån där som slicar saker
En bra rak träslev
En hålslev att fånga upp musslor och annat

Köp Per Morbergs bok Scenen, livet och konsten att laga mat

Exklusiva recept från Morbergs bok