Rödbetsoppa med chèvrecreme samt friterade svartrötter

Rödbetsoppa med chèvrecreme samt friterade svartrötter
Foto: Emil Öberg

Rödbetsoppa med chèvrecreme samt friterade svartrötter

Av: Emil Öberg

Från: Nyhetsmorgon

11 ingredienser

Rödbetsoppa med chèvrecreme samt friterade svartrötter. En måltid rätt i säsong.

Mixar du din soppa i en blender, tänk på att låta den svalna något och att inte hälla i för mycket på en gång, mixa hellre i flera omgångar. Mixar du varm vätska bildas det ett tryck i kannan och locket kan flyga av.

Ingredienser

portioner
  • 750 g rödbetor (helst lokalt odlade)
  • 2 rödlökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • 4 dl kycklingbuljong
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Till servering

  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl chèvreost
  • 2 svartrötter, stora

Gör så här

Rödbetsoppan

  1. Halvera och lägg de oskalade rödbetorna och rödlöken i en ungsfast form eller i en plåt.
  2. Lägg i vitlöksklyftorna hela.
  3. Ringla gott med olivolja, ett par nypor salt och peppar, så in i ugnen på 180 grader cirka 45 minuter.
  4. Låt rödbetorna svalna lite innan du skalar dem,
  5. Rödlöken kan man bara precis ta av det yttersta skinnet.
  6. Vitlöken pressar man ut ur sitt skal.
  7. Mixa allt detta med buljongerna plus lite extra vatten för att få rätt konsistens.

Chèvrecreme

  1. Vispa crème fraiche och getosten till en len fast creme, smaksätt med salt och peppa efter smak.

Friterad svartrot

  1. Tvätta och skala svartroten, använd sedan en potatis skalare till att göra långa strimlor som sedan friteras.

Vid servering

  1. Häll upp den varma soppan i en djup tallrik, ägga eller kula lite av cèvrecremen och placera den mitt i.
  2. Lägg sedan lite av den friterade svart roten på ägget och så var soppan klar att servera.