Apple crumble med stjärnanis och ingefärsglass

Apple crumble med stjärnanis och ingefärsglass
Foto: Emil Öberg

Apple crumble med stjärnanis och ingefärsglass

Av: Emil Öberg

Från: Nyhetsmorgon

13 ingredienser

En äppelpaj med smulor serveras med ingefärsglass. Använd gärna svenska äpplen, här kommer Discovery-äpplena från Österlen.

Har man inte en glass maskin så kan man köpa vanlig vaniljglass och låta stå en stund i rumstemperatur. Blanda sedan glassen med lite grädde som man har kokat upp med ingefära och stjärnanis. Låt den frysa om.

Bengt Frithiofssons vintips
Moscatel de Setúbal, Portugal, art.nr 8117, 59 kr, 4 solar.

**Vad gör jag med alla äggvitor som blir över?
**

Macarons i flera smaker

Sabayonne (Zabaglione)

Mousserande fläderblomssorbetLeilas Chokladpavlova

Ingredienser

portioner
  • 6 äpple, Discovery (här från Österlen)
  • 1 dl rörsocker
  • 1 msk malen kanel
  • 1 msk färsk ingefära, riven

Smulor

  • 100 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl rörsocker
  • 1 msk malen kanel

Glass

  • 1 l grädde
  • 200 g strösocker
  • 8 äggulor
  • 5 stjärnanis
  • 25 g ingefära

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.

Äpplen

  1. Skala och kärna ur äpplena.
  2. Skär dem i klyftor och lägg dem i en skål eller bunke med socker, kanel och ingefära.
  3. Blanda sedan några varv med händerna så att allting mixas bra.
  4. Blanda rumstempererat smör, mjöl, kanel och rårörsocker till en smuldeg.
  5. Lägg äpplena i botten på en form eller något annat som passar till detta ändamål.
  6. Fördela sedan smuldegen över äpplena.
  7. Sen är de klara för ugnen, 180 grader i 10 minuter.

Glass

  1. Koka upp grädden med stjärnanis och riven ingefära.
  2. Dra åt sidan och låt svalna.
  3. Sila bort stjärnanis och ingefära.
  4. Tillsätt sedan äggulorna och låt kallna i kylen.
  5. Sen är det bara att köra den i glassmaskinen.