Trattkantarellsoppa med parmesanchips

Trattkantarellsoppa med parmesanchips
Foto: TV4

Trattkantarellsoppa med parmesanchips

Av: Elvis - Växjö

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

Spännande soppa med sherry och ädelost toppad med gräslök.

Dryck
12419 Casal di Serra 2009

Elvis recept

Baconlindad lammytterfilé

Drömdessert med havreflarn

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 1,5 l svamp, rensad (eller 5 dl förvälld)
  • 2-3 schalottenlökar
  • 2-3 msk smör (eller margarin)
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 l vatten, + svampspad
  • 1 buljongtärning
  • 3 msk kantarellfond
  • 1 msk kalvfond
  • salt
  • peppar
  • 2-3 msk sherry
  • 1,5 dl grädde

Parmesanchips

  • 100-150 g parmesanost

Gör så här

Soppa

  1. Skär den färska svampen i bitar, förväll den i sitt eget spad och låt en del av spadet koka in. Häll av resten i ett kärl.
  2. Skala och finhacka löken.
  3. Fräs svamp och lök i en gryta, strö över mjölet och rör om.
  4. Späd med hälften av vätskan (svampspad + vatten) och koka upp under omrörning.
  5. Tillsätt resten av vätskan, smulade buljongtärningar, fond och en del av grädden.
  6. Koka upp och koka under lock på svag värme ca 15 minuter.
  7. Tillsätt resten av grädden. Smaka soppan med salt och peppar och sherry.

Parmesanchips

  1. Riv eller hyvla osten och lägg i små högar på bakplåtsklädd plåt.
  2. Grädda i ugn 140 grader tills de har smält ihop.