Marshmallows

Du behöver

  • 18 st gelatinblad
  • 5 dl strösocker (450 g)
  • 2 dl vatten
  • 10 g glykos
  • 2 st äggvitor

För vaniljsmak

  • 1 st 1 vaniljstång (skrapa ur vaniljfröna)
  • eller 2 tsk vaniljsocker

För viol- och lakritssmak

  • Ett par droppar violarom
  • Lila hushållsfärg
  • 2 tsk lakritsgranulat eller lakritspulver (går bra med turkisk peppar finkrossad i mortel)
  • 0,5 dl florsocker
  • 0,5 dl maizena

Gör så här

  1. Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten i 5–10 minuter. Koka socker, vatten och glykos till 140 grader i en rostfri kastrull. Vispa äggvitorna till skum i en rostfri bunke.
  2. Häll den varma sockerlagen över äggvitan under vispning, fortsätt att vispa i 1–2 minuter. Sätt bunken i ett kallt vattenbad och fortsätt att vispa tills massan är blank och cirka 40 grader. Ta bort vattenbadet.
  3. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det i en kastrull. Vispa ner gelatinet i marshmallowmassan och fortsätt vispa ytterligare ett par minuter. Vänd i vaniljsmaksättningen eller violarom och lila färg.
  4. Sikta och blanda florsocker och maizena (tillsätt lakritsgranulat i blandningen till viol- och lakritsmarshmallows) och pudra med hälften av florsockerblandningen i en form.
  5. Häll upp smeten, jämna till ytan med en palettkniv och pudra ytan med florsockerblandning. Spara lite att vända bitarna i. Låt stå i rumstemperatur över natten. Skär upp i kuber och vänd bitarna i resten av florsockerblandningen.
  6. Det går att halvera satsen om man inte vill göra så många marshmallows, men de blir inte riktigt lika fluffiga då.
Kommentera receptet

Fler goda recept