Vit jordgubbsprinsesstårta

Elisabeth johansson 2

Vit jordgubbsprinsesstårta

24 ingredienser

Ingredienser

portioner

tårtbotten

  • 4 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • smör o ströbröd till formen
  • fyllning, rårörda jordbubbar
  • 2 dl jordgubbar
  • 2 msk strösocker
  • vaniljkräm (eller använd 2 1/2 dl marsánkräm)
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 vaniljstång (eller 1/2 msk vaniljsocker av god kvalité)
  • 3 äggulor
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 tsk smör, rumstempererat
  • Fyllning och montering
  • 3 dl grädde
  • 400 g vit marsipan
  • 1 msk florsocker
  • några nyplockade trädgårdsrosor eller en marsipanros
  • färska jordgubbar

Gör så här

  1. Botten:
  2. Vispa ägg och socker ca 10 minuter med elvisp eller i en blandare med visp. Sikta de torra ingredienserna och vänd ner det i smeten. Smörj och bröa en form ca 20 cm i diameter.
  3. Häll i smeten och baka av i mitten av ugnen på 175 grader i ca 40 minuter. Tag ut kakan och vänd upp den på en tallrik och låt den svalna. Skär sedan upp den i tre bottnar.
  4. Fyllning, rårörda jordgubbar:
  5. Snoppa jordgubbarna och mosa dem i en bunke med sockret.
  6. Häll mjölk och grädde i en kastrull, dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Lägg i vaniljstången och kärnorna i kastrullen och koka upp. Vispa ihop äggulor och socker, häll den varma gräddmjölken över äggvispet och vispa under tiden.
  7. Rör ut maizena i lite kallt vatten. Häll tillbaka äggsmeten i kastrullen och vispa i maizena redningen. Värm till 85 grader eller tills det börjar tjockna, vispa under tiden. Tag av kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll upp i en bunke och sätt plastfilm på ock sätt in i kylen.
  8. Vaniljkräm:
  9. Häll mjölk och grädde i en kastrull, dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Lägg i vaniljstången och kärnorna i kastrullen och koka upp. Vispa ihop äggulor och socker, häll den varma gräddmjölken över äggvispet och vispa under tiden.
  10. Rör ut maizena i lite kallt vatten. Häll tillbaka äggsmeten i kastrullen och vispa i maizena redningen. Värm till 85 grader eller tills det börjar tjockna, vispa under tiden. Tag av kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll upp i en bunke och sätt plastfilm på ock sätt in i kylen.
  11. Montering:
  12. Bred rårörda jordgubbar över den första botten, dela upp vaniljkrämen på två bottnar, bred över de rårörda jordgubbarna och lägg på en botten bred ut resten av vaniljkrämen och lägg på den sista botten. Vispa grädden och bred över tårtan. Kavla ut marsipanen och lägg den på tårtan. Skär till kanterna med en vass kniv, pudra med florsocker och garnera med rosor och jordgubbar!