Jordgubbssockerkaka med vitchokladgalyr

15 november 2007

Du behöver

  • 3 ägg
  • 2,5 dl socker
  • 75 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 lime finrivet skal och saften
  • 3 dl jordgubbar
  • 1 msk socker
  • 0,5 msk potatismjöl
  • smör och ströbröd till formen

Vitchokladglasyr:

  • 0,5 dl grädde
  • 100 g vitchoklad, hackad

Gör så här

  1. Kakan:
  2. Värm ugnen till 175 grader.
  3. Smörj och bröa en sockerkaksform.
  4. Vispa ägg och socker fluffigt. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken, rör ner blandningen i äggsmeten. Sikta de torra ingredienserna genom en sikt eller en fin sil och vänd ner i smeten rör ihop till en jämn smet, tillsätt limeskal och limesaft. Snoppa och skär jordgubbarna i bitar lägg bitarna i en bunke och blanda med socker och potatismjöl, vänd ner jordgubbsbitarna i sockerkakssmeten och häll upp smeten i sockerkaksformen. Sätt in i ugnen i ca 45-50 minuter.
  5. Glassyren:
  6. Koka upp grädden, lägg chokladen i en skål och häll den varma grädden över och rör till en jämn glasyr. Låt glasyren svalna i rumstemperatur och häll den över kakan och sätt in kakan i kylen tills glasyren stelnat.
  7. Kakan är även mycket god att servera utan glasyr till färska jordgubbar vaniljglass eller en klick lätt vispad grädde!
Kommentera receptet

Fler goda recept