Eldad rödbeta, kallrökt gräddfil, rårörda svartvinbär och misomajonnäs

En lyxig, välkomponerad förrätt med rödbeta, miso och svartvinbär. Perfekt när du vill imponera lite extra på middagsgästerna!

13 juni 2017
4

Du behöver

  • 8 ekologiska avlånga rödbetor
  • 1 enbärskvist
  • 2 dl gräddfil
  • rökspån al
  • 16 g misopasta
  • 32 g äggula
  • 0,5 msk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 dl rapsolja
  • 0,5 citron
  • 100 g svarta vinbär
  • 0,5 dl strösocker
  • 20 g röd ängssyra
  • 12 g färsk dragon
  • 1 msk olivolja
  • 1 ekologisk rödbeta, råriven och picklad
  • salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Eldad rödbeta
    Skölj av betorna, lägg i djupa bleck och salta med flingsalt. Lägg på enbärskvist och bränn av med brännare ordentligt. Rosta i ugn på 210 grader tills rödbetorna är mjuka rakt igenom.
  2. Rökt gräddfil
    Sila gräddfilen genom ett kaffefilter över natten. Rök gräddfilen med hjälp av rökpistol, röklåda, rökskåp eller det ni har att röka med. Gräddfilen ska vara lättrökt, så ca 5 minuter beroende på vilken metod man använder.
  3. Misomajonnäs
    Mixa miso, äggula, senap, vinäger i mixern, slå droppvis i matoljan. Smaka upp med salt och citronsaft.
  4. Rårörda svarta vinbär
    Blanda tinade svarta vinbär med socker, låt stå i rumstemperatur i minst 30 minuter.
  5. Vid servering
    Lägg upp rödbeta, svartvinbär och misomajonnäs jämt fördelat på tallriken. Spritsa den rökta gräddfilen i små klickar utspritt över tallriken. Garnera med röd ängssyra, plockad dragon och råriven och picklad rödbeta (görs i 1-2-3 lag - 1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten).
Kommentera receptet

Fler goda recept