Ugnspannkaka med skinka eller svamp

Ugnspannkaka med skinka eller svamp
Foto: Holger Edström
Eja Nilsson
Eja Nilsson

Ugnspannkaka med skinka eller svamp

10 ingredienser

Två härliga varianter på ugnspannkaka. En med rökt skinka och en vegetarisk med stekt blandsvamp.

Här hittar du Ejas

Grundrecept för pannkakor och plättar

.

Ugnspannkaka med svamp och Västerbottensost
Gör på samma sätt som ovan men lägg hackad stekt blandsvamp i den smorda pannan innan pannkakssmeten hälls på. Grädda på samma sätt som ovan och strö över riven Västerbottensost efter halva stektiden.

Ingredienser

portioner
  • 1 sats pannkakssmet utan smält fett
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad oregano
  • 25 g smör (eller margarin)

Dessutom

  • ca 15 körsbärstomater
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • torkad timjan
  • 250 g rökt skinka (t ex parmaskinka)
  • färsk timjan

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Vispa ihop din pannkakssmet men utan det smälta fettet.
  3. Blanda i timjan och oregano.
  4. Smält fettet och häll i en långpanna (ca 30 x 40 cm); gnid runt det i pannan.
  5. Häll i smeten.
  6. Sätt in pannkakan mitt i ugnen och grädda den ca 20–25 minuter tills den fått färg och pöst upp.
  7. Under tiden fräser man halverade små tomater eller skivade plommontomater i en panna tills de mjuknar.
  8. Krydda med salt, peppar och timjan.
  9. Häll tomaterna över pannkakan 5–7 minuter innan den är färdig och lägg hopsnodda ”rosor” av skinka ovanpå. Sätt in i ugnen.
  10. Garnera med färsk timjan och servera direkt ur pannan.