Socca – provensalsk kikärtspannkaka

Socca – provensalsk kikärtspannkaka
Foto: Holger Edström
Eja Nilsson
Eja Nilsson

Socca – provensalsk kikärtspannkaka

5 ingredienser

På gatorna i Nice står soccaförsäljarna i gathörnen med de stora platta pannorna på fyra ben, där de snabbt gräddar kikärtspannkakor som äts i bitar som gatumat, serverade i bruna pappersstrutar. Andra bär brickor med nybakade kikärtspannkakor på väg till saluhallen.

Socca kan också stekas i en stekpanna.

Socca kan serveras både söt och salt, ibland får man dem med socker.

Svalt rosévin serveras till i Provence.

Ingredienser

portioner
  • 2 dl kikärtsmjöl (finns i hälsokostbutiker och asiatiska butiker)
  • 3-4 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • ca 2,5 dl vatten
  • svartpeppar, nymalen (eller socker)

Gör så här

  1. Vispa ihop ingredienserna till smeten – utom svartpeppar – och låt smeten stå en timme i rumstemperatur. Späd eventuellt med lite mer vatten; kikärtsmjöl tar upp mycket vatten.
  2. Sätt ugnen på 200–225 grader.
  3. Lägg smörpapper i en pajform (ca 25 cm i diameter) och häll i smeten.
  4. Grädda den strax över mitten i ugnen.
  5. Ta ut pannan efter 5 minuter och droppa på lite olivolja. Grädda ytterligare 5–10 minuter tills pannkakan är fast. Den blir guldgul och lite knaprig.
  6. Ta ut pannan, mal över svartpeppar och strö på lite flingsalt.
  7. Skär den i bitar och servera med gaffel eller ät direkt med fingrarna.