Varm matjeslåda

Varm matjeslåda
Foto: Holger Edström
Eja Nilsson
Eja Nilsson

Varm matjeslåda

Av: Eja Nilsson

Från: Sill, ägg och nubbe

9 ingredienser

En variant på Janssons frestelse.

Ingredienser

  • 2 burkar matjessill
  • 700 g potatis, skalad
  • 2 purjolökar
  • smör, till stekning (eller margarin)
  • 2 dl grädde (eller gräddmjölk)
  • salt
  • peppar, nymalen
  • 2 msk ströbröd
  • 4 msk ost, riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skiva potatisen och lägg ett lager i en smord ugnsfast form. Skär matjesfiléerna i små bitar och lägg på potatisbädden.
  2. Skiva purjolöken och fräs den mjuk och glansig utan att den bryns i matfett. Bred ut den på sillen och potatisen.
  3. Lägg resten av den skivade potatisen ovanpå. Smaksätt grädden med en nypa salt och malen peppar och häll den runt sill och potatis i formen. Strö över ströbröd och riven ost och klicka på lite smör. Grädda lådan mitt i ugnen 20–25 minuter tills allt är genomhett och ytan guldgul.