Brantevikssill

Brantevikssill
Foto: Holger Edström
Eja Nilsson
Eja Nilsson

Brantevikssill

Av: Eja Nilsson

Från: Sill, ägg och nubbe

12 ingredienser

Brantevik är ett litet trevligt fiskeläge på Österlenkusten söder om Simrishamn. Receptet har gamla anor och är ett av den skånska Sillakademins paradnummer.

Receptet räcker till 1 burk.

Ingredienser

  • 1 kg färska sillfiléer (strömming)

Lag

  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 6 dl vatten
  • 0,5 dl salt

Dessutom

  • 4 dl strösocker
  • 2 gula lökar, hackade
  • 2 rödlökar, hackade
  • 3 msk citronpeppar
  • 3 msk malen kryddpeppar, krossad
  • 2 msk vitpeppar, krossad
  • 2 lagerblad, smulade
  • 1 knippe hackad dill

Gör så här

  1. Dra skinnet av sillfiléerna så att varje filé delas i två. Blanda ihop ingredienserna till lagen, rör om väl och lägg ner sillfiléerna i den. Låt stå på sval plats 1 dygn. Ta upp filéerna och låt dem rinna av.
  2. Blanda hackad lök, kryddor och dill. Vänd till sist snabbt i sockret och rör om.
  3. Varva sill och krydd- och sockerblandningen i en hög glasburk och avsluta med ett lager av sockerblandningen. Observera att det inte ska tillsättas någon vätska; sillen vattnar sig allt eftersom och det bildas en lag.