Minimunkar med vaniljkräm

Minimunkar
Foto: TV4
Stefano_Catenacci_recept
Stefano_Catenacci_recept

Minimunkar med vaniljkräm

19 ingredienser

Smått är också gott! Minimunkar med vaniljkräm.

Omvandla gram till deciliter här!

Ingredienser

vaniljkräm

  • 2 l mjölk
  • 2 vaniljstänger
  • 160 g majsstärkelse
  • 400 g strösocker
  • 480 g äggula
  • 100 g smör

Munkar

  • 225 g vatten
  • 40 g jäst
  • 375 g vetemjöl
  • 125 g vit sirap
  • 2 ägg
  • 75 g tempererat smör
  • 5 g salt
  • 5 g bakpulver
  • 3 g hjorthornssalt
  • 270 g vetemjöl
  • fritösfett
  • 500 g strösocker
  • 40 g malen kanel

Gör så här

Vaniljkräm

  1. Koka upp mjölken med vaniljen.
  2. Vispa ihop maizena, socker och gula och häll en liten del av den kokande mjölken över blandningen.
  3. Red sedan allt utom smör i en kastrull tills det att det stormkokar.
  4. Låt koka i 3-5 minuter och tillsätt sedan smöret och låt smälta jämnt i krämen.
  5. Stjälp ut i en ugnsform, kontaktplasta och stoppa sedan in i kylen och låt stå tills den är helt kall (8 grader).
  6. Passera genom en sil eller sikt och fyll sedan i en spritspåse med en liten tyll.

Munkar

  1. Blanda 225 g vatten, 40 g jäst och 375 g mjöl i en matberedare med en degkrok och låt vila 45 min.
  2. Väg resten av ingredienserna till munkarna över fördegen och låt gå på lägsta hastighet med en degkrok i 10 min.
  3. Väg sedan degen i 10 gram bitar och rulla tills de är runda.
  4. Låt bollarna jäsa till ungefär dubbel storlek.
  5. Fritera på 170 grader tills de är gyllenbruna. Skaka av extra fett och rulla bollarna i kanelsocker.