Bönkroketter med rostade morötter och vitlökskräm

koket.se
Bönkroketter med rostade morötter och vitlökskräm
Foto: Tv4
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Bönkroketter med rostade morötter och vitlökskräm

18 ingredienser

Det finns andra vegobiffar än falafel och de här på vita bönor är en av mina favoriter! Härligt frasiga på utsidan och mumsigt krämiga på insidan med smak av soltorkade tomater.

Testa först med att steka en bönbiff. Om den håller ihop bra är det bara att fortsätta, annars tillsätter du lite mer maizena.

Se Mattias Kristiansson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Bönkroketter

  • 2 förp små vita bönor
  • 3 msk majsstärkelse
  • 1 gul lök
  • 10 soltorkade tomater
  • 1 msk persilja, finhackad (fryst går bra)
  • 2 tsk torkad oregano
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk salt

Rostade morötter

  • 1 kg morot
  • 0,5 dl olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Rostad vitlökskräm

  • 1 msk olivolja
  • 8 klyftor vitlök
  • 3 dl yoghurt (t ex sojayoghurt)
  • 1 msk persilja, finhackad (fryst går bra)
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Bönkroketter

  1. Häll av spadet från bönorna och skölj dem under vatten.
  2. Släng ner i en bunke och mosa dem med baksidan av en sked eller gaffel. Du kan även göra det här i en matberedare.
  3. Hacka den gula löken och de soltorkade tomaterna fint. Rör ner i bönorna tillsammans med maizena, persilja, oregano, riven vitlöksklyfta och salt.
  4. Låt stå i 10 minuter. Forma smeten till små tillplattade bollar och stek dem gyllenbruna i rapsolja.

Rostade morötter

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala morötterna och halvera dem. Dela eventuellt i mindre bitar om du har fått tag på ett par riktiga monstermorötter.
  2. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och blanda med olivolja, salt och svartpeppar. Rosta i 30–40 minuter eller tills de har fått fin färg.

Rostad vitlökskräm

  1. Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Stek vitlöksklyftorna tills de är gyllenbruna, vänd på dem, och stek dem gyllenbruna på andra sidan också. Lägg över i en skål och låt svalna något.
  2. Hacka sedan vitlöksklyftorna fint och blanda med yoghurt, persilja, salt och svartpeppar.