Edwardiansk mullvad

Edwardiansk mullvad
Foto: Eva Hildén Smith
Edward Blom
Edward Blom

Edwardiansk mullvad

Av: Edward Blom, Gunilla Kinn Blom

Från: Nyhetsmorgon

9 ingredienser

1 dygn

När jag var liten vankades det alltid goda efterrätter till söndagsmiddagarna, som fromager, glass, parfait, smulpaj eller frukt med vispad grädde. Ibland gjorde mamma denna vaniljpudding, efter ett recept i den traditionella Stora kokboken– ofta serverad i den vackra glasskål ni ser på bilden. 

Under puddingtäcket vilar en ”mullvad” av katrinplommon. Skålen, som råkar ha varit dopfunt för både mig och min systerson, är så stor att vi fick dubblera receptet! Vi har även edwardifierat det genom att låta själva mullvaden marineras i starkvaror – gott, men inte nödvändigt – och genom att byta ut strö- och vaniljsocker mot muscovadosocker och vaniljstång. På grund av allergi kan Edward själv inte äta mandlar, och inte socker heller, för den delen – men gammalmodigheten i denna rätt är helt i hans smak!

Det går naturligtvis utmärkt att göra ”mullvad” i portionsskålar. För en mullvad utan spritmarinad, smält gelatinet genom att hetta upp det i lite vatten (eller i lagen, om du kokat plommonen mjuka).

Ingredienser

portioner
  • 25 katrinplommon
  • 1,5 dl smakrikt spritdestillat (1,5 dl punsch alternativt 0,75 dl rom eller konjak + 0,75 dl vatten)
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • 25 sötmandlar
  • 3 gelatinblad
  • 1 vaniljstång (eller motsvarande äkta vaniljessens (alt. 2-3 tsk vaniljsocker)
  • 3 msk muscovadosocker (alt. strösocker)
  • 25 g mörk choklad

Gör så här

  1. Börja med att marinera katrinplommonen dagen innan (koka dem allra först mjuka ett par minuter, om de inte redan är det): Snitta dem i sidan med en liten, vass kniv så att en ficka bildas. Lägg dem i en skål eller burk, och täck med spriten. Täck med plast eller lock, och låt stå – helst ett dygn.
  2. Ta upp plommonen och sila av lagen (som snart används igen).
  3. Ta fram grädde och ägg ur kylen. Det är viktigt att alla ingredienser är rumstempererade eftersom det annars lätt blir ”geléråttor” av gelatinet.
  4. Skålla och skala mandlarna, och stoppa in en i varje plommon. Lägg alla plommon i en hög på bottnen av en skål (= mullvaden).
  5. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5–10 minuter. Ta sedan upp dem och smält dem i 1 dl av den avsilade plommonlagen på svag värme, vilket tar några minuter. Låt svalna något. (När det snart rörs ned i äggblandningen får det inte vara så varmt att det smälter grädden, men ej heller så svalt att det börjat stelna.)
  6. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa ägg, vaniljfrön (eller alternativ till vaniljstång) och socker pösigt i en bunke, och vispa
  7. 2 dl av grädden i en annan bunke. Rör ut gelatinvätskan med äggsmeten ordentligt. Vänd sedan ner grädden.
  8. Täck ”mullvaden” i skålen med vaniljfromagen och låt stelna något. Vispa under tiden ytterligare 2 dl grädde och bred ovanpå. Låt stå i kylen i minst 2 timmar.
  9. Strö över rikligt med hackad eller, ännu bättre, grovt riven choklad före servering.