• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Svensk delikatesstallrik

Svensk delikatesstallrik
Foto: TV4
Edward Blom
Edward Blom

Svensk delikatesstallrik

9 steg att laga

19 ingredienser

30 min

Edwards svenska delikatesstallrik är även en snapsvänlig delikatesstallrik.

Dryckestips
Brewdog 77 lager och en snaps

Edward bjöd även på

Punsch Royal


Oxstek med tillbehör


Ostbricka


Chokladmousse med chilibett



Kolla in alla recept och läs mer om

Klockan åtta hos stjärnorna



Receptet är från tv-programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner

Gubbröra

  • 1 förp ansjovis
  • 1 gul lök
  • 2-3 msk smör (ekologiskt)
  • 2 ägg, kokta
  • äggula
  • peppar (efter smak)
  • dill, hackad

Tallrik

  • 5 bit inlagd sill, stora bitar!
  • färsk dill
  • Kavring, några skivor
  • ca 2-3 msk crème fraîche
  • 2-3 små potatisar, varur skivorna skärs
  • 5 bit Västerbottensost, tändsticksstora
  • 5 bit gravad lax (av hög kvalitet) [ca 200 g]
  • 5 tsk gravlaxsås
  • 2,5 dl skagenröra
  • 5 msk löjrom, till garnering
  • knäckebröd
  • smör (eller hemgjort av vispad grädde)

Gör så här

  1. Gubbröran
    Finhacka löken och stek några minuter i rikligt med smör på svag värme.
  2. Hacka ansjovisarna.
  3. Koka äggen och finhacka dem med ägghackare.
  4. Rör ihop alla ingredienser.
  5. Smaka av med peppar.
  6. Tallriken
    Lägg upp en stor eller några små bitar sill på tallrikar med en dillkvist, en crème fraiche-klick på en kokt potatisskiva.
  7. Lägg upp en bit Västerbottensost, gubbröra på kavring, en bit gravlax med ett stänk gravlaxsås och lite dill.
  8. En stor klick skagenröra toppas med en nästan lika stor klick löjrom.
  9. Servera med knäckebröd smör, öl och gärna en snaps.