Svensk delikatesstallrik

30 min
4
Svensk delikatesstallrik
Foto: TV4
30 min
4

Du behöver

Gubbröra

  • 1 pkt ansjovis
  • 1 gul§ gul lök
  • 2-3 msk smör, ekologiskt
  • 2 st ägg, kokta
  • äggula
  • Peppar, efter smak
  • dill, hackad

Tallrik

  • 5 bitar inlagd sill, stora bitar!
  • färsk dill
  • Kavring, några skivor
  • 2-3 msk crème fraiche, ca
  • 2-3 st små potatisar, varur skivorna skärs
  • 5 bitar Västerbottensost, tändsticksstora
  • 5 bitar gravlax av hög kvalitet, ca 200 g
  • 5 tsk gravlaxsås
  • 2,5 dl skagenröra, färdigköpt
  • 5 msk löjrom till garnering
  • knäckebröd
  • Ekologiskt smör (eller hemgjort av vispad grädde)

Gör så här

  1. Gubbröran
    Finhacka löken och stek några minuter i rikligt med smör på svag värme.
  2. Hacka ansjovisarna.
  3. Koka äggen och finhacka dem med ägghackare.
  4. Rör ihop alla ingredienser.
  5. Smaka av med peppar.
  6. Tallriken
    Lägg upp en stor eller några små bitar sill på tallrikar med en dillkvist, en crème fraiche-klick på en kokt potatisskiva.
  7. Lägg upp en bit Västerbottensost, gubbröra på kavring, en bit gravlax med ett stänk gravlaxsås och lite dill.
  8. En stor klick skagenröra toppas med en nästan lika stor klick löjrom.
  9. Servera med knäckebröd smör, öl och gärna en snaps.
Kommentera receptet

Fler goda recept