Dutch baby pancakes med krämig svartkål med tryffel eller lemoncurd med blåbär

Dutch baby pancakes med krämig svartkål med tryffel eller lemoncurd med blåbär
Foto: TV4
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Dutch baby pancakes med krämig svartkål med tryffel eller lemoncurd med blåbär

23 ingredienser

1 h

Det här är en pannkaka som påminner ugnspannkaka, tunna pannkakor och fluffiga Yorkshire puddings i ett. Perfekt till brunchen och jag serverar dem med två olika fyllningar.

Ingredienser

portioner

Pannkakssmet

  • 3 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 25 g smör

Krämig svartkål med tryffel och hasselnötter

  • 0,5 svartkålshuvud
  • 0,5 gul lök, finhackad
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl parmesanost
  • 1 tsk tryffelolja
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk honung
  • salt
  • svartpeppar, nymald
  • 1 dl hasselnötter, rostade och grovhackade

lemon curd

  • 1 ägg
  • 3 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 citron, finrivet skal
  • 0,75 dl citron, saft
  • 100 g smör

Till servering

  • 1 dl blåbär
  • 2 tsk florsocker, att pudra över

Gör så här

Pannkakssmet

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smält smöret i en tjockbottnad stekpanna, gärna gjutjärn eller ugnsfast form. Häll av hälften av smöret i en bunke och ställ in och förvärm stekpannan/ugnsfasta formen i ugnen.
  3. Häll i resterande ingredienser till pannkakssmeten i bunken med smöret, vispa till en jämn smet.
  4. Häll pannkakssmeten i den varma stekpannan/formen och baka i ugnen i cirka 15-20 minuter tills pannkakan fått en fin och gyllene färg och kanterna ”puffat upp”.
  5. Medan pannkakan står i ugnen, tillaga respektive fyllning.

Krämig svartkål

  1. Ansa och grovhacka kålen och stek den mjuk i smör i cirka 4 minuter på medelvärme.
  2. Tillsätt lök och stek i ytterligare en minut. Häll i grädde och koka ihop tills såsen tjocknar, rör ner parmesanost och smaka upp med tryffelolja, vinäger, honung, salt och peppar.
  3. Häll den gräddkokta kålen över pannkakan och strö över hasselnötter.

Lemon curd

  1. Vispa ägg, äggulor och 3/4 dl socker luftigt och poröst.
  2. Koka upp citronsaft och rivet skal, 3/4 dl socker och smör i en stekpanna.
  3. Blanda citronblandningen med äggvispet och häll tillbaka i stekpannan. Värm på låg värme under omröring tills krämen kokat upp och tjocknar.
  4. Sila krämen genom en sil och kyl ner.
  5. Toppa pannkakan med lemoncurd, blåbär och pudra över florsocker.