Dumlesemlor

Dumlesemlor
Foto: Aito

Dumlesemlor

3

19 ingredienser

4 h

Världens bästa semla är den som smakar Dumle med en saftig kardemummabulle, nötig mandelmassa med kolasmak och drömmig dumlegrädde.

läs mer
aito_caramel

Testa Fazer Aitos produkter!

Växtbaserat, glutenfritt och supergott med Fazer Aito vispbar havresås karamell.

Läs mer

Ingredienser

portioner18 - 32 semlor

Dumlefluff

  • 220 g dumlekola
  • 2 dl vispgrädde

Semmelbullar

  • 50 g jäst, rumstempererad
  • 5 dl mjölk, rumstempererad
  • 150 g smör, mjukt och rumstempererat
  • 1 dl strösocker
  • 2 ägg, rumstempererade
  • 1 msk kardemummakärnor, nymortlad
  • 1 tsk salt
  • ca 14-15 dl vetemjöl

Pensling

  • 1 ägg
  • 1 msk vatten
  • ca 0,5 krm salt

Nötig mandelmassa

  • 150 g sötmandel
  • 1,5 dl florsocker
  • 0,5 dl Fazer Aito vispbar havresås karamell
  • ca 0,5 krm salt

Montering och dekoration

  • kolasås
  • florsocker

Gör så här

  1. Börja med att göra dumlefluff. Klipp dumlen i mindre bitar och lägg det i kastrullen tillsammans med vispgrädden.
  2. Smält samman dumlen och vispgrädden på låg värme under konstant omrörning (jag växlar mellan 1:an och 2:an på en 6-gradig skala). Det är superviktigt att det inte börjar koka för då är risken stor att det inte går att vispa upp den sen.
  3. Häll över fluffsmeten i en värmetålig bunke eller skål som du kan vispa i sen och låt den stå i kylskåpet minst 4 timmar tills den svalnat helt och hållet.
  4. Under tiden kan du göra semmelbullarna. Smula jästen i en bunke. Lös upp med mjölken.
  5. Tillsätt därefter smör, strösocker, ägg, kardemumma och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg.
  6. Ha sedan i saltet och lite mjöl i taget tills du får en kladdig men hanterbar deg. Fortsätt knåda i 10 minuter med maskin på medelhastighet eller 20 minuter om du knådar för hand.
  7. Dela degen i 18 lika stora delar om du vill göra medelstora semlor och 32 delar om du vill göra minisemlor. Rulla varje degbit till en slät bulle.
  8. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med generöst med mellanrum mellan dem. Platta till dem lite lätt och täck med bakduk. Låt jäsa i 2-3 timmar.
  9. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme). Pensla bullarna med en blandning på ägg, vatten och salt som du vispat ordentligt med penseln eller gaffel så att den är helt klumpfri.
  10. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter eller tills de fått fin färg och är helt genomgräddade. Låt svalna på galler medan du gör mandelmassan.
  11. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Lägg sötmandlarna på en plåt med bakplåtspapper och rosta i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  12. Häll över sötmandlarna i en matberedare och mixa till önskad konsistens. Jag gillar när det är lite tuggmotstånd i mandelmassan och låter det därför vara bitar kvar annars är det bara att mixa nötterna släta.
  13. Tillsätt florsocker och Fazer Aito vispbar havresås karamell. Mixa ihop. Tillsätt mer havresås tills du får önskad (spritsbar) konsistens. Lägg över i en spritspåse och låt vila i rumstemperatur.
  14. Klipp triangulära lock till bullarna med hjälp hjälp av en sax. Klipp neråt för att samtidigt gröpa ur bullen. Ta bort överflödigt innanmäte av bullen som följer med locket.
  15. Vispa dumlefluffet i en bunke med elvisp på medelhastighet till fasta toppar.
  16. Fyll bullarna med mandelmassa och dumlegrädde. Ringla på lite kolasås om du vill. Lägg på locket och pudra med florsocker. Servera direkt. Vill du inte servera/äta alla på en gång fyller du bara så många bullar som du ska äta. Resten av bullarna förvarar du torrt och svalt i plastpåse eller liknande som sluter tätt.
TIPS!
läs mer
Budapeststubbe

Tips från Fazer Aito!

Se fler härliga recept

Läs mer