Dumle-spöket

KF Dumle-spöket
Foto: Köket.se

Dumle-spöket

Från: Köket

14 ingredienser

40-60 m

Ett skrämmande gott spöke som är jättekul och enkelt att baka för barnen. Spökformen är av märket Nordic Ware och du hittar den bland annat hos Bagaren och Kocken eller Kitchen One.

Ingredienser

Dubbel sats sockerkakssmet:

  • 4 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 6 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • 2 dl mjölk
  • ca 20 dumlekolor (eller andra praliner)
  • matfett, till formen
  • ströbröd, till formen

Till glasyren:

  • 6-7 dl florsocker
  • 3 msk vatten
  • 6 droppar citron, saft
  • strössel, till garnering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa spökformen, gärna med flytande smör så det kommer åt i alla vrår i formen.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
  3. Smält smöret och häll i mjölken, så att allt blir ljummet. Häll mjölkblandningen i sockerblandningen och rör om. Vispa ner mjöl, vaniljsocker och bakpulver i smeten och häll upp i spökformarna.
  4. Tryck ner Dumlekolorna eller andra chokladpraliner i sockerkakssmeten (tänk på att bitarna gärna sjunker, så det går bra att lägga dem vid ytan på smeten).
  5. Eftersom formen är olika djup kan det vara svårt att veta när ditt spöke är klart. Känn efter med sticka och är spökets huvud klar lägg över ett smörpapper så den delen inte bränns).
  6. Ta ut och låt svalna och gör under tiden glasyren, blanda vatten med florsocker och några droppar citronsaft. Rör om tills alla klumpar löst sig.
  7. Nästa moment är rätt kladdigt så håll till över ett bakplåtspapper. "Limma" ihop spökets fram och baksida med lite glasyr.Häll över glasyr i flera omgångar på spöket och låt rinna både nedåt och åt sidorna. Gör flera gånger, eller tills du är nöjd, fånga upp glasyren som rinner ner på bakplåtspappret och försök återvinn så mycket som möjligt. (Undvik att breda ut med med kniv eller sked på spöket, utan låt det rinna av sig självt - det blir snyggast så). När du är nöjd, dekorera med strössel. Sedan tar det ca 20 minuter tills glasyren är torr.