I samarbete med Ingelsta Kalkon

Duka upp med kalkon till julbordet

Är du sugen på att testa något nytt på julbordet i år? Att duka upp med en helstekt kalkon till julen är en klassiker i både USA och England. En tradition som växer sig allt vanligare även på våra svenska julbord. Om inte helstekt kalkon lockar finns det massor med andra juliga kalkonrecept att duka fram på julbordet - som julskinka, köttbullar eller i varm grönkålssallad.

Under de amerikanska och brittiska julfirandena har kalkonen en central plats på julbordet. Den stora fågeln är en trevlig rätt att samlas runt och dela på och är lättare att laga än vad man kan tro! Vanligtvis fylls fågeln med stuffing av brödbitar, äpple och bacon och serveras med tranbärssås och gravy. Ta efter traditionen och servera kalkon i år, det kommer bli både uppskattat och gott!

Så lagar du helstekt kalkon
- Tina kalkonen i god tid! En stor kalkon tar upp till 3 dagar att tina i kylskåp.
- Fyll kalkonen med en härlig stuffing och pensla runt om med olja eller smör.
- Stek kalkonen i 225 grader varm ugn i 30 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader.
- Tillsätt vatten, grönsaker och kryddor och stek tills innertemperaturen är 70 grader
- Ös kalkonen då och då för en fin yta

Detaljerat recept på klassisk helstekt kalkon med stuffing och gräddsås hittar du här >>

Kalkonstuffing och klassiska tillbehör

Stuffing är fyllningen till kalkonen som går med under hela tiden i ugnen. Traditionellt var det ett sätt att dryga ut måltiden, ge smak och en sätt att ta vara på skyn. Stuffingen består vanligtvis av dagsgammalt bröd, äpplen, torkade aprikoser och bacon eller sidfläsk som steks med lite sherry.

Den klassiska såsen till kalkon är gravy, tranbärssås eller tranbärschutney (den är nästan ett måste med sin goda smak och syra), brysselkål, potatismos, pumpa, majs, haricots verts och andra grönsaker dukas upp intill kalkonen.

Vill du göra det lite enklare eller blir ni inte fler än 4-6 personer? Bjud på juligt kalkonbröst fyllt med rökig nöt- och russinstuffing >>

Julklassiker på nytt sätt

Inget julbord utan julskinka eller hur? Och för att inte tala om köttbullarna! Men ibland kan det vara roligt att testa något nytt eller sätta tvist på julklassikerna.

Gillar du inte fläskkött går det alldeles utmärkt att göra julskinka av kalkon. Se recept här >>

Kryddiga kalkonköttbullar blir en riktig favorit på julbordet >>

Ett annat gott tillbehör på julbordet är  varm grönkålssallad med kalkonbacon, valnötter och tranbär >>


Fler tips!