I samarbete med Ingelsta Kalkon

Duka upp med kalkon till julbordet

Är du sugen på att testa något nytt på julbordet i år? Att duka upp med en helstekt kalkon till julen är en klassisker i både USA och England. En tradition som växer sig allt vanligare även på våra svenska julbord.Den stora fågeln är en trevlig rätt att samlas runt och dela på. Mättande, gott och enklare att laga än vad man kan tro!

Under de amerikanska och brittiska julfirandena har kalkonen en central plats på julbordet. Vanligtvis fylls fågeln med stuffing av brödbitar, äpple och bacon och serveras med tranbärssås och gravy. Ta efter traditionen och servera kalkon i år, det kommer bli både uppskattat och gott!​​


Så lagar du helstekt kalkon

-    Tina kalkonen i god tid! En stor kalkon tar upp till 3 dagar att tina i kylskåp.
-    Fyll kalkonen med en härlig stuffing och pensla runt om med olja eller smör.
-    Stek kalkonen i 225 grader varm ugn i 30 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader.
-    Tillsätt vatten, grönsaker och kryddor och stek tills innertemperaturen är 70 grader
-    Ös kalkonen då och då för en fin yta

Detaljerat recept på klassisk helstekt kalkon med stuffing och gräddsås hittar du här >>

Vad är stuffing?

Stuffing är fyllningen till kalkonen som går med under hela tiden i ugnen. Traditionellt var det ett sätt att dryga ut måltiden, ge smak och en sätt att ta vara på skyn. Men idag är det nästan lika vanligt att göra den separat.

Stuffingen består vanligtvis av dagsgammalt bröd, äpplen, torkade aprikoser och bacon eller sidfläsk som steks med lite sherry. 

De klassiska tillbehören

Den klassiska såsen till kalkon är gravy, en gräddig skysås som påminner om brunsås. Allra bäst blir den om du använder innanmätet på kalkonen för att göra en sky, Utöver brunsåsen serveras tranbärssås eller tranbärschutney, och är nästa en måste med sin goda smak och syra. Brysselkål, potatismos, pumpa, majs, haricots verts och andra grönsaker dukas upp intill kalkonen.

Eller gör detta vansinnigt goda och smakrika recept med Helstekt kalkon med päron och rosmarin >>>

Känns det ändå som en lite för stor utmaning med helstekt kalkon? Gör ett juligt kalkonbröst med whiskey, russin och pistagenötter!

Vill du veta mer om varför kalkon är så bra till både vardagsrätter som till fest? Läs mer här:

8 anledningar att äta mer kalkon

Fler tips!