Att servera rätt dryck till maten gör mycket för smakupplevelsen.
Vinskribenten Jens Dolk rekommenderar tre olika viner beroende på om du äter skaldjur, kött eller dessert. Alla tre passar utmärkt på den festliga nyårsmiddagen. Dessutom har han tagit fram viner särskilt för den nyårsmeny Edin Dzemat lagade i Nyhetsmorgon 27 december 2013.
Till skaldjur
2696 Orballo Albariño 2011, Spanien, 89:- (4
Solar)
I Spaniens nordvästra hörn hittar vi området Rias Baixas och druvan
albariño. Klassiskt skaldjursvin i Spanien. Syrligt, friskt och
fräscht vin med gröna omogna pärontoner och grapeig syra.
Till oxfilé
3036 Lagarada Reserva 2011, Portugal, 89:- (4
Solar)
Modernt portugisiskt vin på druvorna touriga franca, touriga
nacional och tinta roriz från Portvindalen där man numer gör mer
och mer ”vanliga” viner. Mörkbärigt vin med solmognad,
lakrritstoner, örtiga inslag och avslutande syrliga
blåbärsfriskhet.'
Till dessert
2125 Gardo Morris Noble Riesling 2010, Nya Zeeland, 375ml, 99:-
(4 Solar)
Sval och söt aprikosig doft med toner av ädelröta. Mer frisk smak
med apelsinsyrlighet och mineralig friskhet. Gott till sötsyrliga
desserter gärna på passionsfrukt, eller till salta ostar.
Vin till maten Edin Dzemat lagade i Nyhetsmorgon 27 december 2013
Förrätt
7685 Geisweiler Monopole Crémant de Bourgogne Brut, Frankrike, 99:-
(4 Solar)
Champagne:ig doft med lätta brödtoner. Fräsch, äpplig doft med
höstäpplig ton och grapeig avslutande syra.
Varmrätt
6522 Cono Sur Single Vineyard Chardonnay 2013, Chile, 90:- (4
Solar)
Modern chardonnay från Nya världen med mindre flsäkig fyllighet och
mer stram syrlighet. Fruktigt vin med exotiska toner, fatkaraktär
och citronig avslutning.
Eller
4136 Château Coucheroy 2009, Frankrike, 119:- (5
Solar)
Egentligen ett ganska friskt och fräscht vin på druvan sauvignon
blanc, men lite fatlagring adderar kraft och karaktär. Päronotoner,
krusbär och svartvinbärsbladighet med citrussyrlig avslutning.
Dessert
6260 Brachetto d´Acqui Braida 2012, Italien, 375ml, 79:- (5
Solar)
Det perfekta nyårsdessertvinet – med lätt bubblighet – som är
perfekt till kombinationen choklad och röda bär. Pärlande rött vin
med druviga toner och en lät, lätt strävhet.