Seafood chowder

koket.se
seafood chowder
Foto: tv4
Donal Skehan profilbild
Donal Skehan profilbild

Seafood chowder

15 ingredienser

30 min

Snabblagad fisk- och skaldjurssoppa med torsk, rökt kolja, lax och musslor.

Se Donal Skehan laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 msk osaltat smör
  • 1 gul lök, skalad och finhackad
  • 50 g pancetta, skuren i tärningar
  • 2 kvistar färsk timjan, bladen
  • 1 lagerblad
  • 300 g potatis, skalad och hackad
  • 1 l fiskbuljong
  • salt
  • svartpeppar
  • 150 g torsk (eller kolja, flådd och skuren i 2 cm bitar)
  • 150 g lax, flådd och skuren i 2 cm bitar
  • 250 g kolja, rökt kolja, flådd och kött skuren i 2 cm bitar
  • 1 kg musslor, rengjorda (musslor i sina skal)
  • 1 msk färsk bladpersilja, finhackad
  • 160 ml vispgrädde

Gör så här

  1. Smält smöret i en stor gryta på medelhög värme. Tillsätt lök och stek i 3-4 minuter tills den mjuknat.
  2. Tillsätt pancetta och fortsätt att steka tills den får färg, rör sedan ner timjan blad, lagerblad och potatis och låt koka i 2-3 minuter innan du häller i fiskbuljongen. Smaka av med salt och peppar.
  3. Låt sjuda i 10-15 minuter tills potatisen mjuknat, men ändå är fast. Lägg ner torsk, lax, rökt kolja och musslor och låt sjuda försiktigt i ca 5 minuter. Kasta musslor som inte har öppnat sig efter 5 minuter.
  4. Ta grytan från värmen och försiktigt rör ner persilja och grädde. Försök att inte röra om alltför kraftigt eftersom fisken kommer att gå sönder. Servera i djupa skålar - smaklig måltid!