Venezuelansk mat

Foto: tv4
Venezuelansk mat
26 ingredienser
Pabellón criollo, kreolsk köttgryta med svarta bönor, ris och stekt banan.
Ingredienser
Steg 1
- ca 1 kg flankstek, strimlad
- salt (efter smak)
- 1 gul lök
- 1 selleristjälk
- färsk persilja och koriander
- 1 röd paprika
Steg 2
- matolja
- 2 gula lökar
- 2 röda paprikor
- 2 klyftor vitlök
- 2 tomater
- svartpeppar
- färsk koriander
- färsk persilja
- achiote (paprikabuljong)
Caraotas negras
- 800 g svarta bönor, färdigkokade
- 1 röd paprika, hackad
- 2 gröna paprikor, hackade
- 1 tsk salt
- 1 tsk rörsocker
- 3 msk matolja
- 1 gul lök, hackad
- 2 klyftor vitlök
- 1 tsk malen spiskummin
Till servering
- ris, kokt
- kokbanan, skivad och stekt
Gör så här
Steg 1
- Lägg köttet i vatten(så mycket vatten att det täcker köttet).
- Hacka grönsakerna i små bitar, blanda i.
- Sätt på lock, koka på låg värme i 4 timmar eller tills köttet är mjukt.
- Ta ur köttet, låt svalna, strimla för hand trådsmalt och ta bort eventuellt fett.
Steg 2
- Fräs strimlat kött i en gryta, stek i ungefär 3 min på medelvärme och strö på ca 1 msk paprikabuljong.
- Tillsätt tomater, svartpeppar, koriander och persilja. Låt puttra i 15 min utan lock, tillsätt lite av köttbuljongen från steg 1.
Caraotas negras
- Häll de svarta bönorna i en kastrull, tillsätt paprika, koka på svag värme med lock. Fyll ev. på med vatten under tiden.
- Tillsätt salt och råsocker.
- Fräs olja, lök och vitlök i en stekpanna tills de mjuknat, tillsätt spiskummin.
- Häll över löken i kastrullen med bönblandningen, låt koka i 10-15 min på låg värme utan lock.
- Servera köttgrytan med de svarta bönorna samt ris och stekt matbanan.