Djupfryst crème fraiche-tårta, original

Djupfryst crème fraiche-tårta, original
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Djupfryst crème fraiche-tårta, original

8 ingredienser

Med sin botten av kexsmulor och med friskt sötsyrlig fyllning av citron, vaniljsocker och crème fraiche är det här en härlig dessert. En matberedare är till god hjälp när du ska göra kakbottnen.

Ingredienser

portioner
  • 10 digestivekex
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 citron
  • 2 dl crème fraîche

Gör så här

  1. Bryt sönder kexen, lägg dem i en matberedare med smöret skuret i bitar. Blanda, först med några tag på momentläget, sedan på hög hastighet till stora jämna smulor. Lägg smulorna i en form med löstagbar botten. Bred ut och tryck samman till ett pajskal.
  2. Skilj äggulor och vitor. Det gör du enklast genom att låta äggvitan rinna mellan fingrarna. Kvar i handen blir gulan, hel och fin. Vispa äggvitorna hårt. Vispa grädden till skum.
  3. Tvätta citronen noga. Strimla skalet. Pressa ut saften. Lägg äggulor, socker, vaniljsocker, crème fraiche, citronskal och -saft i en bunke. Blanda till en jämn smet. Vänd ner de vispade vitorna och grädden.
  4. Häll smeten i pajskalet. Täck formen med plastfilm och låt den stå i frysen minst 4 timmar. Låt tårtan stå i rumstemperatur ca 30 minuter innan den serveras.