I samarbete med FELIX

Dipp-trenden som tar Sverige med storm

Nä, hummus är verkligen ingen nyhet. Från att ha varit ett smått exotisk och obeprövat tilltugg har hummusen nu klivit in i det svenska vardagsrummet - på allvar.

Vi säger 'hej då' till guacamole och salsa. Och så välkomnar vi - en gång för alla - hummusen. 
Senaste årens hummustrend har fullständigt exploderat, vilket vi ser i tv, mattidningar och överallt på nätet. 
Nu är det inte längre bara veganer och vegetarianer som flitigt äter kikärtor och hummus.
Även resten av befolkningen har insett att hummus går att ha till det mesta.

Trenden slog stort i USA för några år sedan. Det skrevs spaltmeter om det "nya, nyttiga dippet". Tidningen Wall Street Journal rapporterade  att allt fler tobaksodlare sadlade om till kikärtsodling - eftersom allt fler amerikaner sökte hälsosamma snacks och nya fräscha alternativ till chips och dipp. 

Sedan 2010 slår hummusen nya säljrekord i USA varje år. 
I England har hummusen varit populär sedan länge, medan i Sverige har trenden slagit till i samband med den ökade vegetariska vågen.

Och vilken tur att hummus både är gott, billigt och går att variera i det oändliga.
Varför inte prova denna magiskt goda hummuspizza? Perfekt fredagsmat som är superenkel att göra. Eller ha som starter på festen - otroligt uppskattat. 
Eller byt ut fredagstacon mot denna gudagoda taco med bland annat tofu, mango och hummus. En riktig favorit bland barnen.


Hummus är dessutom nyttigt, vem vill inte fylla på energidepåerna med låga fetthalter, högt proteininnehåll, järn, zink, magnesium och kalium? 
Ibland hinner man inte äta ordentligt mellan jobb, träning och barnens aktiviteter, då är en hummuswrap med grillad halloumi perfekt. Eller varför inte denna himmelskt goda quinoasallad med hummus och rostade pumpakärnor?

Men hummusen glänser som allra mest när den får stå i centrum på dippbordet. Grönsaker, frukter, kött - ja det mesta går att dippa. Passar lika bra en fredagskväll framför teven, som mellanmål eller som tilltugg på festen.
Prova även att smaksätta din hummus - det är både enkelt och kul att hitta nya smaker och kombinationer.


I mellanöstern har hummusen funnits i hundratals år - som en naturlig del i basfödan. Här i väst har vi blivit så förälskade i den lena kikärtsröran att vi  har gett hummusen en egen dag.
Den 13 maj är det International Hummus Day - perfekt för ett hummusparty med dipp!


Vegetariskt