Dillkött med krusbär

Dillkött med krusbär
Foto: Jens Linder
Jens Linder
Jens Linder

Dillkött med krusbär

19 ingredienser

2 h

”Det här är en ny version av denna svenska klassiker. Jag har helt enkelt byt ut ättika mot omogna krusbär som ger en djupare och mer aromatisk sötma. Exakt hur mycket socker man ska tillsätta eller om det behövs lite pressad citron beror på hur sura krusbären är. Man får smaka sig fram.” /Jens Linder

Ingredienser

portioner10 - 12
  • 2 kg kalvkött utan ben (eller lammkött)
  • 2 l vatten
  • 3 dl krusbär, omogna
  • 1 morot
  • 1 purjolök (bara den vita delen)
  • 2 tsk salt
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 kalvbuljongtärning (eller köttbuljong)
  • 1 knippe dill (eller krondill)
  • 0,5 tsk dillfrö

Sås

  • 1 l buljong, från koket
  • 4 msk smör
  • 4-5 msk vetemjöl
  • ev 0,5 msk citron, saft
  • 0,5-1 msk strösocker
  • salt (efter smak)
  • vitpeppar, nymald

Till serveringen

  • 1 dl krusbär, sura
  • potatis, kokt

Gör så här

  1. Koka upp vattnet i en rymlig gryta. Lägg sedan ner hela köttstycket. Koka upp och skumma bort det som kommer till ytan.
  2. Stick med en knivspets i krusbären några gånger.
  3. Skala moroten. Dela purjolöken och skölj bort eventuellt grus.
  4. Tillsätt salt, peppar, buljongtärning, morot, purjolök, 3 dl krusbär, stjälkarna från dillknippan (spara bladen) och dillfrön. Låt det hela sjuda under lock i 1,5 timme.
  5. Dra sedan av grytan från värmen och låt stå och svalna i 20 minuter. Tag upp köttet och skär det i stora bitar. Skär även moroten och purjolöken i mindre bitar.

Sås

  1. Sila kokspadet och koka ihop det utan lock tills en liter vätska återstår.
  2. Fräs smör och mjöl i den rengjorda kastrullen i någon minut. Häll sedan på all buljong och låt koka tills såsen tjocknar.
  3. Smaksätt med citron och socker.

Servering

  1. Lägg i de återstående krusbären, moroten, purjolöken och köttet i såsen.
  2. Finhacka dillbladen och strö ner i grytan. Smaka av. Låt sjuda upp och servera med kokt potatis.