Wokad biffgryta

Wokad biffgryta
Foto: Gediyon Kifle

Wokad biffgryta

Av: Désirée Molinder

Från: Nyhetsmorgon

14 ingredienser

Något som definitivt skiljer den etiopiska restaurangkulturen från resten av världen är att det finns massor av ställen som bara serverar en enda rätt. När man är i Addis Abeba går man hela tiden förbi ställen som bara har doro wett, shiro eller tibs wett, en typisk etiopisk snabbstekt rätt av ox- eller lammkött. Tibs wett, som är riktigt smörig i smaken, är en av de etiopiska rätter som är minst komplicerad att laga. Den är snarare en wokrätt än en traditionell gryta, blir klar på några minuter och serveras omedelbart så att tomaterna och jalapeñon behåller spänsten. Har du ingen wokpannan eller tillräckligt stor stekpanna som rymmer allt köttet kan du laga till rätten i två omgångar. I Etiopien skulle köttet serveras med ingera och bladgrönt, men jag gillar också att servera nudlar eller potatismos till.

Receptet är beräknat för ca 6-8 personer.

*Recept på Berbere hittar du här!

*Recept på Ingera hittar du här!

Ingredienser

  • 4 msk kryddsmör (eller 4 msk osaltat smör)
  • 2,5 dl tunt skivad rödlök
  • 750 g ryggbiff i bitar om drygt 1 centimeter
  • 1 tsk salt (eller efter smak)
  • 1,5 tsk berbere (*se separat recept) eller chilipulver
  • 3 krm mald kardemumma, helst nymald
  • 3 krm ingefära, mald
  • 2 krm malen spiskummin
  • 0,5 krm malen nejlika
  • 2 krm svartpeppar, nymald
  • 3 klyftor vitlök i bitar
  • 3 tomater, hackade, eller 4 dl grovhackade konserverade tomater
  • 2 jalapeño-chilifrukt, frön och mellanväggar bortskrapade, i tunna strimlor
  • 1,25 dl rött matlagningsvin

Gör så här

  1. Smält kryddsmöret i en wok eller stor stekpanna på hög värme.
  2. Fräs löken under konstant omrörning tills den börjar ta färg, cirka 2 minuter.
  3. Lägg i köttet, strö över saltet och fräs vidare under omrörning tills det är väl brynt runt om.
  4. Rör ner berbere, kardemumma, ingefära, spiskummin, kryddnejlika, svartpeppar och vitlök.
  5. Vinkla woken bort från ansiktet för att undvika ångan som stiger när nu tomater, jalapeño och vin tillsätts.
  6. Rör om och sjud i 1 minut, smaka av med salt om det behövs.
  7. Servera genast! Gärna tillsammans med Ingera. (*se separat recept)