Croissant aux amandes

POPULÄRT
Croissant aux amandes
Foto: Carl Kleiner
Sébastien Boudet
Sébastien Boudet

Croissant aux amandes

11 ingredienser

Låt gårdagens trötta croissanter reinkarneras till ljuvliga croissants aux amandes. I Frankrike är detta bakverk ofta ordentligt misshandlat, bakat på frysskadade gamla croissanter eller, ännu värre, gamla bake off-croissanter fyllda med översöt sockerlag och dålig mandelkräm. En riktig mandelcroissant är ett omsorgsfullt bakat och lantligt konstverk. Första gången vi serverade dem på Petite France gjorde de omedelbar succé. Mandelmjöl hittar du i välsorterade livsmedelsbutiker eller i saluhallar.

Grundreceptet på croissanter hittar du här

Ingredienser

portioner st
  • 12 trötta croissanter

Mandelcrème

  • 150 g strösocker
  • 150 g mandelmjöl
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 150 g ägg [3 st]
  • 20 g vetemjöl

Sockerlag

  • 220 g cassonadesocker (råsocker)
  • 200 g vatten [2 dl]
  • 1 vaniljstång
  • 200 g mandelspån
  • florsocker

Gör så här

  1. Rör ihop socker och smör till mandelkrämen tills du får en jämn smet.
  2. Blanda i mandelmjölet, lite i taget, och rör till en slät kräm.
  3. Tillsätt äggen, ett i taget. Varje ägg ska arbetas in i krämen innan nästa tillsätts.
  4. Sikta ner vetemjölet och blanda försiktigt.
  5. Täck bunken med plast. Det är viktigt att det är helt tätt och att det inte kommer in någon luft.
  6. Låt vila i kylen i 2–3 timmar.
  7. Sätt ugnen på 200 grader.

Sockerlagen

  1. Snitta vaniljstången och skrapa ner fröna i en kastrull.
  2. Tillsätt socker, vatten och vaniljstång och koka upp.
  3. Dra av kastrullen från plattan och plocka upp vaniljstången.
  4. Skär de dagsgamla croissanterna på längden och pensla både botten och lock med ljummen sockerlag.
  5. Spritsa eller bre på mandelcrème på botten och lägg på locket.
  6. Spritsa eller bre mandelcrème över hela locket och strö över mandelspån.
  7. Lägg mandelcroissanterna på en plåt med bakplåtspapper och baka dem mitt i ugnen i 15–20 minuter eller tills de är gyllenbruna.
  8. Ta ut croissanterna ur ugnen och låt dem svalna på ett galler.
  9. Pudra över florsocker före servering.