De gick på magkänslan och satsade allt

Cino Grahn och Anders Strand fick ett erbjudande de inte kunde motstå - att driva ett hotell i Toscana i Italien. De lämnade tryggheten i Sverige och flyttade till den lilla byn Monterongriffoli. Vi på Köket.se kommer här att följa Cino, Anders och sonen Konrad på deras äventyr i Italien.

Cino, hur gick det till när ni betstämde er för att lämna Sverige, flytta till Italien och driva hotell där?
– Det var i samband med att vi fick vår Konrad som vi plötsligt började syna våra liv och prioriteringar. Vi satte igång att leta efter det perfekta huset och gatan för vår son att växa upp på. Vi letade och letade men det kändes aldrig riktigt rätt. Men så fick vi frågan om vi vill driva vidare det lilla hotellet Ankhura. Våra vänner skulle flytta till Singapore och ville så gärna att deras hotell skulle leva vidare. "Hello JA TACK”, skrek vi båda unisont. Efter att ha tänkt igenom det hela så var vi eniga – det är ju det här som vi har väntat på.

– Vi har sålt rubbet. Bil, båt och lägenhet för att uppfylla en dröm som vi aldrig trodde skulle bli sann: Att driva ett hotell i Italien. I slutet av oktober flyttade vi till den lilla byn Monterongriffoli i södra Toscana. Byn har endast nio invånare och vi bor mitt i ett Tryffelreservat. På gångavstånd bor vinbonden Federico som bland annat producerar det berömda vinet Brunello di Montalcino.

Hur ser en typisk dag ut för er?
– Om vi inte har gäster så brukar vi börja dagen med en promenad följt av frukost. Sedan passar vi på att hänga i trädgården och leka med Konrad. Vi försöker njuta av den lyxen när vi inte har en massa tider och scheman att gå efter som det blir när vi har gäster här. Fast i dagsläget har vi fullt upp. Våra dagar är fyllda med att planera kommande säsong, göra en ny hemsida och knyta kontakter, privata likväl som till nytta för hotellet. Och så är vi ute på upptäcktsfärder så ofta det går. Vi besöker de omkringliggande städerna och byarna, går på marknader, bekantar oss med vin- och olivproducenterna och letar efter en massa härliga små smultronställen som vi endast yppar för våra gäster på plats.

Vem av er gör vad på hotellet?
– Vi delar på arbetsuppgifterna, som att ta hand om vår son Konrad samt att städa och bädda och marknadsföra Ankhura på allra bästa sätt.
Anders är kock och basar därmed över köket och matlagningen. Han håller även matlagningskurser samt leder tryffeljakten tillsamman med vår Tartufaio (tryffeljägare) Luciano. Jag är mammaledig och mycket av min tid är planerad till att ta hand om Konrad i och med att vi inte har någon barnflicka. Men jag står också för frukosten och bakar och håller i utflykter och långpromenader med guide och picknick samt arrangerar vinprovningar tillsammans med vår sommelier Chiara.

Vad kan man som gäst förvänta sig hos er?

– På Ankhura är vår förhoppning att det mesta ska kretsa kring gästerna. De ska få möjlighet att njuta av det fridfulla landskapet och av säsongens mat som bara det italienska köket kan erbjuda. Vi kommer att hålla i matlagningskurser och ta med våra gäster på bland annat vinprovningar, olivplockning och givetvis att leta tryffel.

Vad är det roligaste med ert nya liv?
– Alla möten med nya människor, och utmaningarna såklart! Vi står nu inför en massa nytt, såsom att lära oss italienska, vara förälder i ett annat land, driva ett hotell och hitta en vardag här. Dessutom så har vi under det här äventyret blivit mycket tightare som familj.

Och vad har varit svårast?
– Att göra sig förstådd på ett främmande språk samt att vi inte har familj och vänner här. Det är även tufft att driva eget och inte vara anställd i ett företag som kan backa upp oss när det behövs. Vi har bara varandra.

Vad har ni för tips till andra som drömmer om att göra det ni gjorde?
– DO IT! Känn efter i magen och följ den känslan. Ha ett öppet sinne och våga göra misstag. Gör mycket research och var beredd på att inget kommer att bli som man har planerat. Du når målet men via en helt annan väg.

Kort och gott

Cino Grahn, 38 år, ledig från reklam- ocheventbranschen. Anders Strand, 38 år, kock somäven driver ett bolag inom konfektionsbranschen tillsammans med sinbror. Sonen Konrad, 2 år.
Bor: I den lilla byn Monterongriffoli i SödraToscana, Italien.
Gör: Driver sedan något år tillbaka hotelletAnkhura som är beläget mitt i ett italienskt tryffelreservat.

Läs mer på hemsidan