Lammytterfilé med fettkappa, polentakräm, barolosky smaksatt med rostad vitlök, glaserad palsternacka och semi dried tomater

1 röst
6
Visa mer
6

Du behöver

  • 1 .4 kilo lammytterfilé med fettkappa
  • rödvinssås
  • 5 dl barolo vin (eller annat rött vin)
  • 0,5 liter reducerad köttbuljong
  • 3 st vitlöksklyftor ½ msk
  • Polentakräm
  • 650 gram polenta
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 6 msk smör
  • 1 dl grädde
  • salt & peppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • vatten
  • Semi dried tomater
  • 1 ask cocktailtomater
  • 1 kruka färsk timjan
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • salt & peppar
  • Glaserade palsternackor
  • 6 st små palsternackor
  • 2 msk olivolja
  • 5 msk smör
  • 1 msk socker
  • salt & peppar

Gör så här

  1. Putsa bort eventuella senor och kryssa fettkappan med kniven. Dela upp köttet i ca 200 grams portioner
  2. Stek i hög värme med fettkappan neråt tills fettet fått en knaprig yta, vänd sedan köttet och tillsätt 2 msk smör och ös hela tiden köttet.
  3. Kör klart i ugn på 125 grader till önskad stekgrad (medium ca 52 grader innertemperatur)
  4. Låt köttet vila inlindat i smörpapper ca 8 min innan servering.
  5. Rödvinsåsen:
  6. Koka ihop allt och smaka av med salt och peppar och ev lite socker.
  7. Polentakrämen:
  8. Häll i polentan, vitlöken, 1 msk vinäger, 3 msk smör i en kastrull och täck med vatten.
  9. Sjud allt i ca en timme, se till så det inte kokar torrt, tillsätt då mer vatten.
  10. Mixa allt slätt och sedan passera ner det i en ny kastrull, vispa ner resten av vinägern, smöret och grädden, smaka av med salt och peppar.
  11. Semi dried tomater
  12. Dela tomaterna och lägg upp i ugnsfast form, strö över timjan, hackad vitlök, salta & peppra och ringla med olivolja. Torka i ugn på 60 grader i ca 2 timmar.
  13. Glaserade palsternackor
  14. Skala palsternackorna runda fina,
  15. Blanchera dem i saltat vatten så dom har kärna kvar. Häll av och sedan upp på papper.
  16. Fräs dem sedan i olivoljan, strö över sockret så det smälter och tillsätt smöret och låt allt sjuda ihop tills det får jämn och fin karamelliserad yta.
15 november 2007
Box på köpet

laddar fler recept

Laddar fler recept