Daniella Lundh Egenäs

Daniella Lundh Egenäs
Foto: Peter Knutson

Daniella Lundh Egenäs är sommelieren som anser att de alkoholfria alternativen har en lika viktig roll på krogen som vinlistan.

Daniella är uppväxt som skidåkar- och stalltjej på Ekerö i Stockholm. Efter studenten från Östra Reals Gymnasium där hon läste sam/juridik har hon testat på det mesta inom restaurangbranschen. Garderob, bartender, servitris, hovmästare och restaurangchef i både Sverige och i skidåkarmeckat Verbier i Schweiz.


Med ett stort vinintresse inom släkten öppnades ögonen upp för kvalitetsviner tidigt. Daniella är utbildad sommelier på Restaurangakademien i Stockholm. Har även stått på tävlingsscenen i samband med Lily Bollinger Award och Moët & Chandon Sommelier Challenge där hon kom på en andra plats 2013 och 2014. I Lily knep hon en tredje plats 2014. Vintern 2014 deltog hon också i Årets Servitör där Daniella kom trea.


På hennes CV finns restauranger som Frantzén, Djuret och Pubologi i Stockholm samt Pub Mont Fort i Verbier, Schweiz. Idag är hon en i gänget på Agrikultur på Roslagsgatan 43 där tänket är hållbart. Daniella driver också egna företaget Wine & Culture samt frilansar som dryckesskribent.


Daniella brinner extra mycket för alkoholfria alternativ och att allmänt öka kunskapen om dryck hos gemene man. Vinmässigt älskar hon champagne och eleganta viner från Loire. Men hon dricker allt som är gott, så länge det är schysst producerat.


Utanför arbetstiden spenderas mycket tid i stallet med foderponnyn Corné och lite då och då även med mannen i hennes liv Thomas. Ser du en tjej som kör förbi på en snygg blå Vespa i Stockholm är det med stor sannolikhet Daniella.


Följ Daniella på Instagram: @lundhmedh

Visa mer