Nudlar med heta räkor

POPULÄRT
Dan Dan nudlar med sichuankryddade räkor
Foto: Eva Hildén

Nudlar med heta räkor

21 ingredienser

30

I den här kinesiska nudelrätten ”Dan Dan” är hemligheten en maxad jordnötsdressing som verkligen har allt! Rätten får en perfekt kombination av syra, sötma, sälta och hetta. Får du inte tag på vannameiräkor går det lika bra med vanliga räkor.

Tips! Byt räkor mot halloumi eller grillost för en lakto-ovo-vegetarisk rätt.

Ta fram det bästa med Kikkoman
kikkoman_produktbild_02

Ta fram det bästa med Kikkoman

Kikkoman förhöjer smaken i maten på ett sätt som varken salt eller buljong klarar av.

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 300 g jätteräka (ASC-märkta vannameiräkor)
  • 200 g äggnudlar
  • 200 g sojabönor
  • 130 g färsk spenat
  • 2 salladslökar
  • 0,5 dl jordnötter
  • olja (till stekning)
  • färsk koriander (till garnering)
  • 1 limefrukt, i klyftor (till servering)
  • salt
  • sichuanpeppar, mortlad

Jordnötsdressing

  • 2 msk rapsolja (neutral)
  • 0,5 tsk sichuanpeppar, mortlad
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • 1 tsk TABASCO® Original pepparsås
  • 1 dl jordnötssmör
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 1,5 msk Kikkoman sushi-risvinäger
  • 0,5 dl Kikkoman sojasås
  • 2 msk flytande honung
  • 0,5-1 dl vatten

Gör så här

  1. Tina räkorna om de är frysta. Torka dem torra med hushållspapper.
  2. Värm oljan till jordnötsdressingen tillsammans med sichuanpeppar i en kastrull. Låt svalna. Tillsätt övriga ingredienser förutom vattnet. Blanda väl. Späd med vattnet till önskad konsistens.
  3. Stek räkorna hastigt i olja i en varm stekpanna tills de har fått fin, gyllene färg. Smaka av med salt och sichuanpeppar. Ta från värmen.
  4. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Lägg i sojabönor och spenat när ca 2 minuter av koktiden återstår.
  5. Ansa och skiva salladslöken. Grovhacka jordnötterna.
  6. Häll av vattnet från nudlarna och låt dem rinna av i ett durkslag.
  7. Lägg tillbaka nudlarna i kastrullen. Blanda med jordnötsdressing och räkor. Strö över salladslök och jordnötter. Garnera gärna med koriander och bjud med limeklyftor.