Kalvlägg med vitkål

1 röst
6
6 portioner

Du behöver

  • 1 kg hel kalvlägg

Såsen:

  • 3 msk mald ingefära
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 tsk salt, eller efter smak
  • 2 msk maizena, till såsredning
  • 1 vitkålshuvud
  • 5 kvistar färsk timjan
  • 3 lagerblad
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk socker
  • 3 msk smör
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Blanda ihop ingefära, sirap och salt. Pensla kalvläggen runtom med blandningen och placera den i en ugnsfast form. Stek i ca 2 timmar i ca 125-gradig ugn. Ös ofta med buljongen som bildas i botten på formen. Dra ner värmen om ytan får för mycket färg.
  2. Dela under tiden vitkålshuvudet i stora klyftor. Behåll stammen, så håller den
  3. Ihop bättre. Koka klyftorna mjuka i lättsaltat vatten.
  4. Strimla schalottenlöken, finhacka vitlöken och stek det mjukt i smör. Salta och ha i sockret. Repa av timjanblad från stjälkarna och ha ner det och lagerbladen i grytan.
  5. Häll i vitvinsvinägern och blanda ner den blancherade vitkålen. Smaka ev av
  6. Med lite mera salt.
  7. Ta upp kalvköttet ur stekformen. Sila av skyn i en kastrull och red av till
  8. Sås med maizena.
  9. Skär upp kalvköttet och servera tillsammans med såsen och vitkålen.
15 november 2007
Kökets kurser

laddar fler recept

laddar

laddar recept

laddar

laddar recept

laddar

laddar recept

laddar

laddar recept

Laddar fler recept