Crispy rice balls med feta, mynta och chili

0 röster
2 h
2 h

Du behöver

  • 175 g basmatiris
  • 3 msk salt
  • 0,25 tsk gurkmeja
  • 100 g fetaost
  • 1 knippe persilja, finhackad
  • 1 knippe mynta, finhackad
  • 0,5 lök, finhackad
  • 0,5 färsk chili
  • 0,5 msk torkad mynta
  • 0,5 tsk hel kummin
  • flingsalt, nymalen svartpeppar
  • olja till stekning
  • smör till stekning

Gör så här

  1. Blötlägg riset i 20 minuter i ljummet vatten med 3 msk salt. Häll av och skölj under rinnande kallt vatten. Låt rinna av.
  2. Hetta upp smör i en kastrull tillsammans med gurkmeja och rikligt med salt och lägg i riset. Rör om ordentligt.
  3. Häll på vatten och låt koka på medelhög värme i 7–8 minuter tills riskornen nästan är mjuka. Det är viktigt att det finns en aning hård kärna kvar i riskornen. Sila av riset.
  4. Häll tillbaka riset i kastrullen, lägg på en kökshandduk och ett lock, låt stå och dra 15-20 minuter på mycket låg värme. Häll över riset i en bunke och mosa sedan riset med händerna till ett mos.
  5. Blanda feta, persilja, lök, chili, mynta och kumminfrön i en skål och smaka av med svartpeppar. Rulla 14 lika stora bollar av blandningen.
  6. Rulla även 14 runda bollar av riset. Platta ut varje risboll och lägg en boll av fyllning i mitten på det utplattade riset. För sedan ihop handen så att riset omsluter fyllningen och en boll bildas. Låt bollarna sätta sig i kylen ca 1 timme. (Du kan frysa dem vid denna tidpunkt i upp till 3 månader - tina dem innan du steker dem.)
  7. Häll rikligt med olja i en stor, djup kastrull ca 5 cm, hetta sedan upp på mellanvärme. Förbered en tallrik med hushållspapper så att fettet kan rinna av.
  8. Ta en liten bit ris och släpp den i oljan för att testa om det är tillräckligt varmt. Lägg försiktigt ner bollarna i omgångar i oljan och stek tills de är krispiga och har en gyllene färg. Lyft upp och låt rinna av på hushållspapper. Servera genast.
15 maj 2018

Fler goda recept