Crème Vichyssoise

Crème Vichyssoise
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Crème Vichyssoise

9 ingredienser

Detta är en klassiker! En potatis- och purjolökssoppa när man vill bjuda gott men med liten budget. Luras inte av de enkla ingredienserna.

Ingredienser

portioner
  • 4-5 potatisar [ca 400 g]
  • 400 g purjolök
  • 75 g smör (margarin)
  • 1 hönsbuljong (eller grönsaksbuljong)
  • 1 tsk timjan
  • 2,5 dl gräddmjölk
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 knippe gräslök

Gör så här

  1. Skala och skölj potatisen. Ansa och skölj purjolöken, endast den ljusa delen ska användas. Skär potatis och purjolök i bitar.
  2. Smält smöret i en kastrull. Lägg i purjolöken och låt den fräsa under lock tills den är mjuk, utan att ta färg. Lägg i potatisen, tillsätt timjan, salt och nymalen vitpeppar, lägg på lock och låt fräsa ytterligare några minuter.
  3. Tillsätt hälften av buljongen och låt sjuda på svag värme i 30–40 minuter.
  4. Kör grönsakskoket till puré i matberedare eller mixer.
  5. Häll tillbaka purén i kastrullen. Tillsätt resten av buljongen samt gräddmjölken och värm långsamt upp till kokpunkten. Smaka av och spä med mer gräddmjölk om det behövs. Hacka gräslöken.
  6. Servera soppan varm eller kall, överströdd med hackad gräslök.