Crème caramel i stor form

Créme caramel i stor form ny
Foto: Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Crème caramel i stor form

9 ingredienser

70 m

"Den här desserten ska vara kronan på vårat julbord. Créme caramel - det är det godaste jag vet!" /Ernst

Puddingen gräddas i vattenbad tills den precis stelnat och konsistensen är lika len som smaken.

Ingredienser

portioner

Crème

  • 7 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 7,5 dl standardmjölk
  • 1 msk kardemumma, stött

Karamellen

  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker

Garnering

  • 1 dl pistagenötter, hackade
  • körbärssylt

Gör så här

Crème

  1. Knäck äggen i en bunke och tillsätt socker. Vispa luftigt med en elvisp eller i en hushållsassistent.
  2. Dela vaniljstången. Värm upp mjölken i en kastrull tillsammans med vaniljstången och kardemumma. Ta av från plattan och lyft upp vaniljstången. Skrapa ur kärnorna ur stången och lägg tillbaka i mjölken.
  3. Låt blandningen svalna något.
  4. Häll den ljumma mjölken på socker och äggblandningen och vispa ihop till fluffig smet.

Karamellen

  1. Koka en karamell genom att hälla socker och vatten i en tjockbottnad kastrull, låt värmen stiga.
  2. Först blir det stora bubblor, sen mindre och tillslut lägger sig bubblorna. Såsen tar då en bärnstensfärg och doftar underbart av karamell. Var försiktig så att karamellen inte blir bränd.

Montering

  1. Häll karamellen i en värmetålig form. Häll på den färdiga crèmesmeten på karamellen i en ugnsform.
  2. Värm ugnen till 175 grader.
  3. Ställ formen på ett större ugnsfat lågt ner i ugnen. Häll på vatten i den större formen så att crème caramellen står i ett vattenbad.
  4. Baka crème caramellen i vattenbadet ca 45-50 minuter.
  5. Låt kakan svalna innan du stjälper upp den på ett serveringsfat. Vänd då snabbt formen upp och ned med hjälp av serveringsfatet.

Garnering

  1. Hacka pistagenötter och strö över. Servera med rårörda klarbär, körsbärssylt eller andra goda rårörda bär.