Crème brûlée med rommarinerad apelsin eller hallonspegel

Crème brûlée med rommarinerad apelsin eller hallonspegel
Foto: TV4
Daniel Jernkrok SMK 2019
Daniel Jernkrok SMK 2019

Crème brûlée med rommarinerad apelsin eller hallonspegel

Av: Daniel Jernkrook

Från: Sveriges mästerkock

15 ingredienser

75 m

Två varianter av Crème brûlée. En vuxenvariant med apelsin marinerad i rom och en variant som serveras med en hallonspegel.

"Knäckig yta, krämig konsistens och en otroligt god smakkombination" blev betyget från juryn i Sveriges mästerkock.

Ingredienser

portioner

Crème brûlée

  • 4 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 0,5 dl strösocker
  • 6 äggulor
  • 0,5 dl strösocker

Hallonspegel

  • ca 200 g hallon
  • 3 msk florsocker
  • 0,5 limefrukt

Marinerad apelsin

  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 3 hela nejlikor
  • 0,5 apelsin, zesten
  • 0,5 dl mörk rom
  • 2 apelsiner

Gör så här

Crème brûlée

  1. Starta ugnen på 150 grader, över och undervärme. Koka upp ca 1,5 liter vatten.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, 0,5 dl socker och mjölk tillsammans med vaniljen.
  3. Vispa under tiden upp 0,5 dl socker och äggula pösigt. Lyft ur vaniljstången ur uppkoket och låt svalna något.
  4. Vispa ner gräddkoket i äggulorna under omrörning. Slå över smeten i ugnsfasta portionsformar och ställ dem i ett bläck. Slå på det kokande vattnet runt formarna så att de når halva portionsformarna. Baka av på nedre valsen i 60 minuter.
  5. Under tiden brûléen bakas förbered tillbehören.

Hallonspegel

  1. Koka upp alla ingredienser. Sila bort alla kärnor i trådsil.

Marinerad apelsin

  1. Koka upp socker, vatten, nejlika och apelsinzest till dess att sockret löst sig Ta av från värmen och tillsätt romen. Filea apelsinklyftor och lägg dem i sockerlagen.

Servering

  1. Bränn av brûléen med socker och servera den marinerade apelsinen uppe på brûléen med lite av sockerlagen.
  2. Servera hallonspegeln på sidan av den andra brûléen.