Crème brûlée med spunnet socker

Crème brûlée med spunnet socker
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Crème brûlée med spunnet socker

8 ingredienser

Crème Brûlée är en dessert från det klassiska franska köket. Det är en vanilj- och gräddkräm med ett tunt, knäckigt sockerlager överst. Spunnet socker till är en smaksak.

Ingredienser

  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 3 msk rörsocker

spunnet socker:

  • 1 dl strösocker

Till dekoration:

  • blandade bär

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°. Skär en skåra i vaniljstången. Koka upp grädde, mjölk och vaniljstång. Skrapa ut fröna ur vaniljstången i gräddblandningen. Vispa äggulor och socker luftigt. Häll över den varma gräddmjölken över gulorna under kraftigt vispning.
  2. Häll upp i små portionsformar. Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen i ca 1 timme eller tills brûléen stelnat. Låt svalna helt. Sätt ugnen på 175° och grill. Strö råsocker över krämen och låt stå i ugnen tills sockret smält ner och bubblar.
  3. Spunnet socker: Hetta upp en stekpanna och smält sockret. Det ska bli ljusbunt och segt. Doppa en gaffel i det smälta sockret och dra ut trådar. Låt dem kallna på bakplåtspapper. Dekorera med spunnet socker och bär.