Crème brûlée med mandelnougatiner och passionsfrukt

Crème brûlée med mandelnougatiner och passionsfrukt
Foto: TV4

Crème brûlée med mandelnougatiner och passionsfrukt

Av: JB - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

2 h

Brunbränd crème brûlée med mandelstänger. Krispig och god efterrätt som bryts av med syrlig passionsfrukt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Crème brûlée

  • 1 vaniljstång
  • 3 dl grädde
  • 50 g strösocker
  • 3 äggulor
  • 100 g brunt farinsocker

Mandelnougatiner

  • 4 msk sötmandel, flagad
  • 2 msk brunt farinsocker
  • 2 krm malen kanel
  • 2 tsk honung
  • 2 tsk vetemjöl
  • 2 msk smör, smält

Servering

  • 4 passionsfrukter

Gör så här

Créme brûlée

  1. Värm ugnen till 190 grader. Öppna vaniljstången på längden. Värm grädde och vaniljstång i 10 minuter.
  2. Vispa socker och äggula poröst. Ta upp vaniljstången ur grädden och häll sedan ner fröna tillbaka i grädden. Rör om och koka upp.
  3. Vispa sedan ner grädden i äggblandningen, lite i taget. Fyll smeten i 4 ugnssäkra formar.
  4. Ställ formarna i ett vattenbad i ugnen i 30 minuter. Låt svalna helt. Kyl minst en timme.
  5. Strö på farinsockret och bränn av med en gasolbrännare, eller gratinera under grillelementet tills sockret har smält.

Mandelnougatiner

  1. Sätt ugnen på 170 grader.
  2. Krossa mandeln i mortel. Blanda mandeln med socker, kanel, honung, mjöl och rör ner smöret.
  3. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper ca 15 x 20 cm. Grädda i ugnen 10-12 minuter.
  4. Skär ut i stänger innan nougatinen svalnat helt. Låt stelna.
  5. Ställ brûléeformarna på ett fat och arrangera mandelnougatinerna över skålen. Servera tillsammans med passionsfrukt.