Crème brûlée med björnbär och hallon

Crème brûlée med björnbär och hallon
Foto: TV4

Crème brûlée med björnbär och hallon

Av: Adam - Nyköping

Från: Halv åtta hos mig

6 ingredienser

35 m + tid i kyl

Klassisk crème brûlée toppad med björnbär, hallon och svartvinbär!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 vaniljstång
  • 5 dl vispgrädde
  • 8 äggulor
  • 3 msk strösocker
  • rörsocker
  • hallon, björnbär och svartvinbär, till garnering

Gör så här

  1. Ställ in serveringsformarna i frysen i minst 30 min. Små formar med ca 8 cm i diameter är lagom.
  2. Fyll diskhon till hälften med kallt vatten. Detta i fall vaniljkrämen skär sig. Sänk i så fall kastrullen i vattnet och vispa.
  3. Skär ett snitt längs med vaniljstången och lägg den i en kastrull tillsammans med grädden. Värm upp utan att låta det koka.
  4. Vispa ihop äggulor och strösocker i en separat skål och vispa sedan ner kastrullens innehåll i den.
  5. Diska ur och torka kastrullen och häll tillbaka vaniljsåsen i den. Värm på medeltemperatur under vispning i 10-12 minuter, eller tills den tjocknat ordentligt. Om den skär sig, ta till vattenbadet.
  6. När krämen har tjocknat, ta ur vaniljstången och häll krämen i de kalla formarna och låt svalna. Ställ in formarna i kylen tills krämen stelnat till en pudding.
  7. Strö ett lager råsocker över puddingarna som täcker hela ytan och bränn till en knäckig yta med en brännare. Servera med bär.