Cottage pie på vegofärs, Siri Barjes recept

koket.se
Cottage pie på vegofärs, Siri Barjes recept
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Cottage pie på vegofärs, Siri Barjes recept

23 ingredienser

En köttfri variant på klassikern cottage pie med färssås och gratinerat potatismos.

Se Siri Barje laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 5 rejäla nävar färska champinjon
  • 4 msk rapsolja
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 morötter
  • 0,33 rotselleri
  • 1 dl rött vin
  • 1 msk tomatpuré
  • 400 g vegofärs
  • 800 g krossade tomater
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 msk japansk soja
  • 1 buljongtärning (typ umami eller grönsaks)
  • salt
  • malen svartpeppar
  • 2 dl ost, riven
  • 1 kruka persilja

Mos

  • 1,5 kg mjölig potatis
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 äggula
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Dela svampen i mindre bitar och stek den på hög värme i olja tills den får fin färg.
  2. Koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk, stöt den till ett mos och tillsätt övriga
  3. ingredienser.
  4. Hacka lök och vitlök smått. Riv rotselleri och moroten på grova sidan på rivjärnet. Stek allt på medelhög värme i olja tills löken har fått lite färg och är mjuk och fin. Tillsätt då vegofärsen och fortsätt steka i ca 5 minuter eller tills det får fin färg. Tillsätt tomatpurén och timjan och stek i ytterligare 2 minuter.
  5. Höj sedan värmen och tillsätt vinet.
  6. Tillsätt alla andra ingredienser och rör runt. Låt såsen koka ordentligt i 10 min, den ska
  7. reduceras.
  8. Smörj en form och tillsätt vegofärssåsen. Toppa med svampen. Bred sedan på potatismoset och avsluta med osten.
  9. Grädda i ugnen i ca 10-15 min, 200 grader, tills osten och moset har fått fin färg!