Coq au vin

Coq au vin
Foto: TV4

Känd fransk husmanskost. I originalreceptet ingår ungtupp, som här bytts ut mot kyckling. Traditionen säger att man till maten ska dricka samma vin som ingår i rätten.

26 januari 2009
4

Du behöver

  • 1 stor kyckling
  • 100 g rimmat sidfläsk
  • 4 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 3,5 dl rött vin
  • 1 tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 5 vitpepparkorn
  • persiljestjälkar
  • 1 stjälk blekselleri
  • 20 champinjoner
  • 20 smålökar

Gör så här

  1. Stycka kycklingen i 8 bitar. Blanda vetemjöl, salt och peppar. Rulla kycklingbitarna i mjölet. Skär fläsket i strimlor. Skala lök, vitlök och morot. Skär i mindre bitar. Stek fläskstrimlorna till fin färg i en stekgryta. Ta upp med hålslev.
  2. Fräs lök, vitlök och morot i grytan. Skär sellerin i mindre bitar och ta bort stjälkarna från persiljan. Stek till sist kycklingbitarna tills de får fin yta. Häll på vin, timjan, lagerblad, pepparkorn, persiljestjälkar och selleri. Småputtra under lock i ca 30 minuter eller tills kycklingbitarna är färdiga. Stick på det tjockaste och kontrollera att köttsaften är klar och genomskinlig. Koka annars en stund till.
  3. Skär champinjonerna i bitar och skala smålökarna. Stek dem tills de får färg. Krydda såsen med salt och peppar. Strö över champinjonerna och löken.
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Grytor från kända varumärken

Grytor från kända varumärken Se fler

Fler goda recept