Clintonburgare

13 röster
4 burgare

Clintonburgare känns aningens mer sofistikerad och med ganska mycket grönt men framförallt så döljer den något exklusivt. Och såklart är mexikanska influenser välkomna här. Tryffelspäckad kalvfärsburgare med krispig sallad, friterad lök, tomatsalsa och dragoncrème.



Visa mer
4 burgare

Du behöver

Bröd (6 stycken)

  • 2,5 dl mjölk
  • 35 g jäst
  • 6 dl vetemjöl
  • 50 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk strösocker
  • 1 ägg, till pensling
  • sesamfrön, till pensling

Burgare

  • 500 g kalvfärs
  • 4 äggulor
  • 2 dl vispgrädde
  • salt
  • färsk tryffel (kan ersättas med tryffelolja)

Dragonmajonnäs (räcker till fler men är svår att göra mindre av)

  • 2 äggulor
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk pressad citronjuice
  • 2 msk dragon, finhackad
  • 2 dl olja med neutral smak

Tomatsalsa

  • 1-2 tomater
  • 0,5 röd chili (välj styrka efter tycke och smak)
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk pressad limejuice
  • 2 msk smakrik olivolja
  • 2 msk koriander, hackad
  • flingsalt

Friterade lökringar

  • 1 rödlök
  • 0,5 dl mjöl
  • 1 ägg
  • 1 dl ströbröd
  • salt

Vid servering

  • 4 krispiga salladsblad
  • 4 hamburgerbröd (se recept ovan)

Gör så här

  1. Bröd
    Blanda alla ingredienser och arbeta degen i en hushållsmaskin ca 10 minuter. Låt degen Jäsa i bunken till dubbel storlek, ca 30 minuter. Stjälp därefter upp degen och arbeta snabbt ur luften.
  2. Dela degen i 6 delar. Runddriv brödet till bullar och kavla sedan ut det till knappt 1 cm tjocka rundlar. Lägg dem på plåt täckt med bakplåtspapper och låt dem jäsa till dubbel storlek ca 1 timme i rumstemperatur. Pensla bröden med ägget och strö gärna på någon god topping.
  3. Värm ugnen till 225 grader. Ställ in bröden i ugnen, spraya dem med vatten och grädda i cirka 10 minuter till fin färg. Ta ut bröden och låt dem svalna på ett galler med en kökshandduk ovanpå.
  4. Burgare
    Blanda kalvfärsen med äggulorna och en nypa salt. Tillsätt sedan grädden sakta under ständig omrörning. Smaka av färsen med salt och tryffel.
  5. Majonnäs
    Lägg ner äggulor, dijonsenap, citronjuice och dragon i en matberedare. Starta mixern och tillsätt olja sakta till en tjock majonnäs. Smaka av med salt.
  6. Tomatsalsa
    Fintärna tomaterna och finhacka chilin och schalottenlöken. Blanda samtliga ingredienserna till salsan och smaka av med flingsalt.
  7. Friterad lök
    Skiva löken i halvcentimeter tjocka skivor och plocka isär till ringar. Vispa ägget lätt i en bunke och lägg mjöl och ströbröd på varsin assiett. Panera lökringarna först i mjölet, doppa dem sedan i ägget och sist i ströbrödet. Värm upp frityrolja i en fritös eller i en vid kastrull till 160 grader. Fritera lökringarna i till fin färg. Lägg de på ett dubbelvikt hushållspapper och salta de därefter.
  8. Servering
    Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Stek kalvfärsburgarna i olja på hög temperatur tills de har en fin brynt yta och är medium. Låt de sedan vila på en skärbräda ett par minuter. Dela och stek bröden på snittytorna till fin rostad färg. Montera ihop hamburgaren.
6 november 2016

Fler goda recept