Fransk äppelpaj Tarte Tatin

Fransk äppelpaj Tarte Tatin
Foto: TV4

Fransk äppelpaj Tarte Tatin

Av: Claes - Mora

Från: Halv åtta hos mig

6 ingredienser

1h

Tarte Tatin är en fransk äppelpaj som serveras med vaniljglass, vispad grädde, eller vaniljsås. Gör egen deg eller köp en färdig.

Vintips
Riesling Eiswein. Ett sött vitt vin är på sin plats, efter egen plånbok. Spar inte på krutet, det är värt det!

Claes meny består även av

Ostron

Stekt orrtupp med risotto

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • ca 9 äpplen
  • strösocker
  • smör
  • 1 pajdeg
  • 1 äggula

Serveras ev med

  • vaniljglass (vispad grädde, eller vanilj sås)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader, endast undervärme.
  2. Skala och ta ur kärnhusen på ca 9 syrliga äpplen.
  3. Skär dem i klyftor eller skivor och placera ut dem i en rund ugnsform.
  4. Formen skall vara rejält smörad och beströdd med ett tjockt lager socker.
  5. Fyll i äppelskivorna, sockra mellan varven, flocka också med mycket smör mellan varven.
  6. Sätt i formen på endast undervärme och stek tills äpplena blivit mjuka, ca 20 minuter.
  7. Sockret börjar karamelliseras och färgas brunt. Låt svalna.
  8. Lägg över pajdegen, vik in kanten och fukta den.
  9. Snitta små hål för ångans skull.
  10. Pensla med en uppvispad äggula.
  11. Grädda i ca 15 minuter till.
  12. Tag ut och låt svalna.
  13. När kakan är kall vänd den på en metallform.
  14. Släta ut ytan med en stekspade.
  15. Strö över ett tjockt lager socker.
  16. Kakan sätts in i ugnen igen, på 200 grader med grillelement så att sockret karamelliseras.
  17. Låt stå där ca 10 minuter men var försiktig så att den inte bränns!
  18. Kakan serveras ljummen som den är eller med vanilj glass, vispad grädde, eller vanilj sås.