Skog möter hav på italiensk mark

Claes - Stockholm1
Foto: TV4

Skog möter hav på italiensk mark

Av: Claes - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

Öppen lasagne med havskräfts- och trattkantarellfyllning i en basilikatomatsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Claes drycktips
Gardo & Morris Te Mana Chardonnay (nr 6429)

Ingredienser

  • 8 lasagneplattor, förvällda

Trattisfyllning

  • 1 dl urkramade trattkantareller
  • dl grädde
  • salt
  • strösocker

Havskräftfyllning

  • 1 bananschalottenlök
  • 8 kokta kräftor
  • 1 tsk hummerfond
  • 3 msk olivolja
  • basilika
  • vitpeppar

Tomatsås

  • 1 förp fina hela tomater
  • 4 msk smör
  • tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 1-2 krukor basilika
  • parmesanost

Gör så här

Trattisfyllning

  1. Bryn trattkantarellerna i rikligt med smör och dra sedan ned värmen och slå över grädden och smaka av med salt och ett uns socker som sedan långsamt får koka in.

Havskräftfyllning

  1. Låt schalottenlöken ligga i oljan under svag värme tills den är mjuk tillsätt därefter de hackade kräftstjärtarna, hummerfonden, basilika och vitpeppar.

Tomatsås

  1. Blanda alla ingredienser utom basilikan för att sedan koka upp. Därefter handmixas tomaterna och sedan tillbaka till spisen på svag värme under 25 min, gärna längre. Därefter tillsätts den hackade basilikan.

Lasagneplattor

  1. Förväll lasagneplattorna i kokande lättsaltat vatten tills precis då den vita kärnan är borta. Tiden kan variera mycket beroende på fabrikat.

Montering

  1. Rätten serveras i ugnsfasta fat och startas med att täcka botten med tomatsåsen. Därefter läggs två plattor ut och får sällskap av fyllningarna. Sedan läggs en ny platta på och "skeda" sedan över lite av den resterande tomatsåsen.
  2. In i ugnen i 225 grader i ca 10 minuter därefter strös lite nyriven parmesan och som garnering lite små basilikablad.