I samarbete med Ingelsta Kalkon

Citrusrostad kalkonbröstfilé med skysås och broccoli

1 röst
60 m
4
Citrusrostad kalkonbröstfilé med skysås och broccoli
Foto: Ingelsta kalkon

Visste du att hela broccolin går att äta? I detta recept görs en variation på broccoli - rostad, krämig och krispig som serveras med en härligt frisk citrusrostad kalkonbröstfilé. Receptet är framtaget med den prisbelönte kocken Peter J Skogström.

Visa mer
60 m
4

Du behöver

Citrusrostad kalkonbröstfilé

  • 450 g kalkonbröstfilé
  • 1 citron, finrivet skal och saft
  • 1 lime, finrivet skal och saft
  • 1 apelsin eller blodgrape, finrivet skal och saft
  • salt
  • svartpeppar
  • smör, till stekning

Skysås

  • 2 dl saft från citrusfrukterna ovan
  • 2 dl vatten
  • 2 msk honung
  • 25 g smör
  • salt
  • svartpeppar

Broccoli

  • 500 g broccoli (2 st)
  • 1 schalottenlök
  • 0,5 king solovitlök
  • smör, till stekning
  • 1 dl syrad grädde
  • 1 dl vatten
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 dl hasselnötter, skalade
  • 0,5 rödlök
  • 1 kruka bladpersilja
  • 1 msk olivolja

Gör så här

  1. Citrusrostad kalkonbröstfilé
    Blanda skalet från alla citrusfrukterna med salt och svartpeppar.
  2. Dela kalkonbröstet i 2-3 delar. Bryn kalkonen runt om i smör och rulla sedan bitarna i citrusskalen. Spara det skal som inte fastnar på kalkonen. Lägg bitarna i en ugnsfast form och stick in en stektermometer i köttet.
  3. Tillaga kalkonen i ugnen på 120 garder till en inner temperatur på +65 grader. Ta ur och låt vila i ca 20 minuter tills innertemperaturen når +70 grader.
  4. Skysåsen
    Häll citrussaft, vatten, resterna från citrusskalet och honung i en stekpanna. Koka ner till hälften återstår, sila och smaka av med smör, salt och peppar.
  5. Broccolikräm
    Skär broccolin i buketter. Lägg undan hälften av buketterna till rostningen och stjälken till salladen. Skär resten av broccolin i mindre bitar.
  6. Skala och hacka schalottenlök och vitlök och fräs i lite smör i en kastrull. Lägg ner broccolibitarna och tillsätt syrad grädde och vatten. Täck med lock och låt koka tills broccolin är mjuk.
  7. Mixa till en slät kräm med en stavmixer och smaka av med salt och peppar.
  8. Rostad broccoli
    Dela broccolibuketterna på hälften och bryn runt om i smör med salt och peppar. Låt hasselnötterna steka med några minuter. Baka klart i ugn på 120 grader tills broccolin är al dente.
  9. Krispig broccoli
    Skala rödlöken och broccolistjälkarna. Hyvla lök och stjälk supertunt med en mandolin. Lägg i kallt vatten i ca 10 minuter. Häll av och låt torka på hushållspapper. Vänd runt med plockad persilja, olivolja, salt och peppar precis innan servering.
21 september 2018

Laddar fler recept