Citrusrostad kalkonbröstfilé med skysås och broccoli

Citrusrostad kalkonbröstfilé med skysås och broccoli
Foto: Ingelsta kalkon

Citrusrostad kalkonbröstfilé med skysås och broccoli

25 ingredienser

60 m

Visste du att hela broccolin går att äta? I detta recept görs en variation på broccoli - rostad, krämig och krispig som serveras med en härligt frisk citrusrostad kalkonbröstfilé. Receptet är framtaget med den prisbelönte kocken Peter J Skogström.

Ingelsta kalkonbröstfilé NY

Ingelsta kalkonbröstfilé - ett fint magert kött

Ingredienser

portioner

Citrusrostad kalkonbröstfilé

  • 450 g Ingelsta kalkonbröstfilé
  • 1 citron, finrivet skal och saft
  • 1 limefrukt, finrivet skal och saft
  • 1 apelsin (finrivet skal och saft)
  • salt
  • svartpeppar
  • smör, till stekning

skysås

  • 2 dl citrusfrukterna ovan, saften av
  • 2 dl vatten
  • 2 msk honung
  • 25 g smör
  • salt
  • svartpeppar

Broccoli

  • 500 g broccoli
  • 1 schalottenlök
  • 0,5 king solo vitlök
  • smör, till stekning
  • 1 dl syrad grädde
  • 1 dl vatten
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 dl hasselnötter, skalade
  • 0,5 rödlök
  • 1 kruka färsk bladpersilja
  • 1 msk olivolja

Gör så här

Citrusrostad kalkonbröstfilé

  1. Blanda skalet från alla citrusfrukterna med salt och svartpeppar.
  2. Dela kalkonbröstet i 2-3 delar. Bryn kalkonen runt om i smör och rulla sedan bitarna i citrusskalen. Spara det skal som inte fastnar på kalkonen. Lägg bitarna i en ugnsfast form och stick in en stektermometer i köttet.
  3. Tillaga kalkonen i ugnen på 120 garder till en inner temperatur på +65 grader. Ta ur och låt vila i ca 20 minuter tills innertemperaturen når +70 grader.

Skysåsen

  1. Häll citrussaft, vatten, resterna från citrusskalet och honung i en stekpanna. Koka ner till hälften återstår, sila och smaka av med smör, salt och peppar.

Broccolikräm

  1. Skär broccolin i buketter. Lägg undan hälften av buketterna till rostningen och stjälken till salladen. Skär resten av broccolin i mindre bitar.
  2. Skala och hacka schalottenlök och vitlök och fräs i lite smör i en kastrull. Lägg ner broccolibitarna och tillsätt syrad grädde och vatten. Täck med lock och låt koka tills broccolin är mjuk.
  3. Mixa till en slät kräm med en stavmixer och smaka av med salt och peppar.

Rostad broccoli

  1. Dela broccolibuketterna på hälften och bryn runt om i smör med salt och peppar. Låt hasselnötterna steka med några minuter. Baka klart i ugn på 120 grader tills broccolin är al dente.

Krispig broccoli

  1. Skala rödlöken och broccolistjälkarna. Hyvla lök och stjälk supertunt med en mandolin. Lägg i kallt vatten i ca 10 minuter. Häll av och låt torka på hushållspapper. Vänd runt med plockad persilja, olivolja, salt och peppar precis innan servering.