Citronmousse med hallon och kokossmulor

koket.se
Citronmousse med hallon och kokossmulor
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Citronmousse med hallon och kokossmulor

16 ingredienser

Härligt sötsyrlig dessert med citronmousse, kokoscrumble och färska hallon.

Nyfiken på hur en vispar italiensk maräng? Här hittar du ett klipp där Roy visar dig steg för steg.

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner7 - 8

lemon curd

  • 100 g citronsaft [ca 2 citron]
  • 180 g strösocker [ca 2 dl]
  • 110 g ägg [2 st]

Mousse

  • 3 gelatinblad
  • 200 g grädde [2 dl]
  • 120 g strösocker [1,5 dl]
  • 50 g vatten [0,25 dl]
  • 70 g äggvita [2-3 st]
  • 100 g gräddfil [1 dl]

Smuldeg

  • 50 g smör, rumstempererat
  • 15 g strösocker [1 msk]
  • 60 g vetemjöl [2 dl]
  • 25 g riven kokos [0,5 dl]
  • 4 g vaniljsocker [0,5 msk]

Servering

  • färska hallon
  • färsk citronmeliss

Gör så här

Lemon curd

  1. Pressa citronsaft och lägg i en kastrull tillsammans med strösocker. Blanda ihop ägg i en bunke.
  2. Koka upp citronsaft och strösocker och häll det över äggen och blanda väl. Sänk värmen på spisen och häll tillbaka allt i
  3. kastrullen, under konstant omröring värmer du på allt tills den börjar tjockna till lite lätt. Häll över curden i en ren bunke, plasta och låt svalna helt.

Mousse

  1. Lägg gelatinblad i kallt vatten och vispa grädden till lättvispad.
  2. Koka upp socker och vatten till 121 grader, när termometern visar 110 grader börjar du vispa äggvitorna till ett fast skum. Med en tunn stråle häller du den varma sockerlagen över marängen medan du vispar på maxhastighet med en elvisp. Vispa tills marängen är ljummen.
  3. Smält gelatinbladen försiktigt i mikron och blanda i marängen.
  4. Blanda sedan lemon curden i marängen och sist vänder du i
  5. grädde och gräddfil. Blanda till en slät och fin mousse. Fyll önskade glass och stoppa in i kylen minst 2 timmar.

Smuldeg

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda samman alla ingredienser och nyp ihop med fingertopparna, arbeta ihop till en smuldeg och strö ut på plåt med bakplåtspapper.
  3. Grädda i 8 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg, ta ut
  4. och låt svalna.

Servering

  1. Lägg på några hallon och smula kokoscrumble över moussen.