Citronkladdkaka med vit chokladfrosting

koket.se
Citronkladdkaka med vit chokladfrosting
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Citronkladdkaka med vit chokladfrosting

11 ingredienser

40 min + 4 h i kylen

Sötsyrlig kladdkaka med härligt seg konsistens toppad med en krämig cream cheese-frosting med vit choklad. Superlätt att baka och jättegod att äta.

Se Camilla Hamid laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Citronkladdkaka

  • 150 g smör
  • 3 citron (skal och 0,5 dl saft)
  • 2 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg

Vit chokladfrosting

  • 100 g vit bakchoklad
  • 300 g färskost
  • 1 dl vispgrädde

Garnering

  • färska blåbär
  • färsk mynta

Gör så här

Citronkladdkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
  2. Smält smöret. Häll över i en bunke.
  3. Skölj citronerna noga och riv ner skal och pressa ner saften i bunken.
  4. Ha i resten av ingredienserna och blanda försiktigt tills alla ingredienser gått ihop.
  5. Spänn fast ett bakplåtspapper i en rund form med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter.
  6. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  7. Ta ut, låt svalna och ställ i kylen tills den stelnat helt och hållet, minst 4 timmar, innan du dekorerar och serverar.

Vit chokladfrosting

  1. Grovhacka den vita chokladen. Smält den över ett vattenbad i en värmetålig skål eller i omgångar i mikrovågsugn. Låt svalna.
  2. Vispa cream cheese och vispgrädde krämigt i en bunke med elvisp.Tillsätt den vita chokladen under fortsatt vispning.
  3. Spritsa eller bred frostingen på kladdkakan. Garnera med färska blåbär och mynta. Servera och njut!