Citronfromagetårta

Citronfromagetårta
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Citronfromagetårta

17 ingredienser

En riktigt raffinerad tårta som faktiskt är ganska enkel att göra. Tänk bara på att både fromagen och gelén behöver tid för att stelna. Garnera fatet med färsk frukt.

Ingredienser

portioner8 - 10
  • 1 förp citronfromage
  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 25 g smör
  • 4 msk mjölk
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk apelsinsaft, pressad
  • 6-8 passionsfrukter
  • 5 gelatinblad
  • 1-2 apelsiner, pressade
  • 2-4 msk florsocker
  • jordgubbar
  • kiwi
  • smör
  • ströbröd

Du behöver också:

  • kakform med löstagbar botten

Gör så här

  1. Tårtbottnen: Värm ugnen till 200°. Smörj och bröa en kakformen. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret. Blanda ner smör och mjölk i äggsmeten. Blanda vetemjöl och bakpulver. Vänd försiktigt ner i smeten. Häll i formen och grädda tills kakans kanter släppt från formen, ca 20 minuter. Stjälp upp kakan efter 5 minuter. Fukta kakan med pressad apelsin.
  2. Citronfromage: Gör fromagen efter beskrivning på paketet, använd mjölk i stället för grädde. Diska ur sockerkaksformen och lägg tillbaka tårtbottnen. Bred ut fromagesmeten ovanpå. Låt stelna i kylskåp.
  3. Passionsfruktsgelé: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Halvera passionsfrukten och peta ut innanmätet. Pressa apelsinerna – det ska bli 1 dl apelsinjuice. Kör passionsfruktsköttet och juicen slät i mixer. Smaka av med florsocker. Det ska sammanlagt bli 5 dl saft. Om inte, spä med vatten. Krama ur gelatinbladen, lägg i lite av saften. Värm tills bladen smält. Blanda med resten av saften. Ställ kallt tills gelén börjar stelna. Häll den då ovanpå fromagen. Ta bort formen runt kakan när gelén stelnat, ställ tårtan på ett fat och garnera med jordgubbar och kiwi.